Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Recepti - primeri dnevnih dijeta

(autor: dr Vlade Veličković)

   
         
 

Zima - ponedeljak

       
         
  ČORBA
OD SOČIVA KAO OBROK
(četiri tanjira)
 
Sočivo 200g 706 kCal
Crni luk – 2 glavice 200g 80 kCal
Paradajz svež – 4 komada 400g 68 kCal
Sos od paradajza – 1 čaša 100 ml 69 kCal
Govedina posna 200g 258 kCal
Suvo rebro – 1 parče 100g 250 kCal
Beli luk – 4 čena 10g 45 kCal
Maslinovo ulje – 1 kašika 15 ml 135 kCal
So, biber, lorber - 2 lista    

Jedan tanjir (1/4 jela) - 395 kCal, Ukupno - 1580 kCal

Priprema: Sočivo potopiti uveče u vodu da bi nabubrilo i lakše se kuvalo. Sutradan ga kuvati u dve-tri vode i odlivati vodu. U međuvremenu propržiti na ulju iseckan crni luk. Kada dobije staklast izgled, dodati oljušteni iseckan paradajz, iseckan beli luk (ko ne voli beli luk ne mora ga stavljati), sos od paradajza, sočivo, meso i parče suvog rebra (za aromu), dodati začin, so, biber i dva lista lorbera, naliti vodu i kuvati oko sat do sat i po.
Jelo služiti uz salatu od svežeg kupusa i parče crnog hleba.

     
             
             
  SALATA
OD SVEŽEG KUPUSA

(jedna porcija)
 
Kupus – crveni 150g 34 kCal
Maslinovo ulje – 1 kašičica 5 ml 45 kCal
Sirće, so    

Ukupno - 79 kCal

Priprema: Očistiti manju glavicu kupusa od spoljnih listova, preseći je na pola, odstraniti vrh korena i narendati, dodati maslinovo ulje, so, malo vinskog sirćeta (probati da se ne prekiseli), izmešati i služiti.

     
             
             
  MUSLI SA MLEKOM
(jedna porcija - jedna šolja)
 
Mleko – 1 čaša 200 ml 130 kCal
Banana – ½ 50g 44 kCal
Musli – 4 kašike 60g 212 kCal

Ukupno - 386 kCal

Priprema: Izgnjaviti bananu, pa je mikserom umutiti u mleku. Dodati musli i sve dobro izmiksirati. Ovo je odličan obrok, pogotovu u zimskim hladnim danima.

     
             
             
  PITA SA SIROM
(12 parčića)
 
Kore za pitu 500g 1500 kCal
Mladi sir 400g 700 kCal
Jaja – 4 komada   316 kCal
Ulje – 3 kašike 45ml 405 kCal
Kajmak – 3 kašike 171g 171 kCal
So, ako je sir neslan    

Jedno parče 1/12 pite) - 258 kCal, Ukupno - 3092 kCal

Ova količina namirnica potrebna je za 12 parčića pite.

Priprema: Napraviti nadev od izgnječenog sira, jaja i kajmaka. Posudu za pečenje pite (pleh, tepsija) malo nauljiti i staviti dve kore na dno. Na kore ređati nadev od sira. Preko nadeva ponovo staviti nekoliko kora, koje ćete izgužvati - da bi pita lepše nadošla. Opet poprskati kore sa malo ulja, pa staviti nadev od sira. Preko vrha staviti dve kore koje se ne gužvaju i peći u rerni na 200 stepeni, otprilike 45 do 50 minuta. Prokontrolisati povremeno kako se pita peče i kada dobije lepu žutu boju, gotova je. Izvaditi je iz rerne, ostaviti da se malo istišti (10 do 15 minuta) i služiti sa kiselim mlekom.

     
         
 

Zima - utorak

       
         
  OMLET SA LUKOM
(jedna porcija)
 
Jaja – 2 komada (1 žumance)   97 kCal
Luk crni – 1 veći 100g 40 kCal
Ulje – 1 kašičica 5 ml 45 kCal
     
     
Ukupno - 182 kCal

Priprema: Zagrejati ulje i propržiti luk, koji je isečen na kolutove. Kada luk dobije staklast izgled, preliti ga umućenim jajima (samo jedno žumance). Kada se zapeče, preklopiti da u sredini ostane nedopečen.
Služiti sa crnim ili kukuruznim hlebom, mladim sirom i turšijom.
     
             
             
  MUSAKA
OD KISELOG KUPUSA

(šest porcija - tanjira)
 
Kupus ribanac 800g 176 kCal
Pirinač integralni – 4 kašike 60g 201 kCal
Mleveno meso – juneća ili goveđe 300g 645 kCal
Praziluk 200g 62 kCal
Jaje – 1 komad   79 kCal
Lorber – 2-3 lista    
Ulje – 2 kašike 30ml 270 kCal
Mleko – 1 čaša 200ml 130 kCal

Jedna porcija (1/6 jela) - 260 kCal, Ukupno - 1563 kCal

Priprema: Ako nemate kupus ribanac iseckajte sitno glavicu kupusa. Kupus (ribanac) dobro operite u nekoliko voda i iscedite jer može da bude preterano slan. Zato ovo jelo nemojte ni dosoljavati, jer je dovoljno slano zbog kupusa ribanca. Propržiti na ulju luk i mleveno meso, dodati mlevenog bibera, dva do tri lista lovorovog lista, pirinča i izmešati. U činiju ili vatrostalnu posudu naređati polovinu kupusa, pa staviti nadev od mesa po sredini. Sve prekriti ostatkom kupusa. Preliti mešavinom jaja i mleka i staviti u vruću rernu da se peče na 200 stepeni 50 minuta do jednog sata.
     
             
             
  KUVANI KROMPIR
SA TUNJEVINOM

(jedna porcija)
 
Krompir 200g 160 kCal
Paradajz sos – 1 šoljica 50ml 35 kCal
Praziluk 100g 31 kCal
Tunjevina – 1/3 konzerve 60g 173 kCal
Maslinke crne – 3 komada   15 kCal
Parmezan – 1 kašičica 5g 20 kCal
Origano - prstohvat    
     
     
Jedna porcija - 434 kCal, Ukupno - 434 kCal

Priprema: Krompir oprati i skuvati. Oljuštiti ga, iseći na kockice i izmešati sa seckanim lukom (prazilukom), tunjevinom i maslinkama. Preliti sosom od paradajza, prstohvatom origana, malo parmezana. Ako nemate origano, odlično će poslužiti i nana.
     
             
             
  GOVEĐA SUPA OD KOSTIJU (četiri porcije)  
Šuplja goveđa kost    
Veza zeleni 200g 20 kCal
Neglazirani pirinač – 1 šoljica 50g 167 kCal
Parmezan – 4 kašičice 20g 83 kCal
So, biber    
Peršun list – 1 kašika    
Voda 1,5l  
     
     
Jedan tanjir - 67 kCal, Ukupno - 270 kCal

Priprema: Kuvati u vodi šuplju goveđu kost sa pirinčem. Na polovini kuvanja skinuti višak masnoće i dodati zelen iseckanu na kockice. Pri kraju dodati iseckan list peršuna, služiti toplo sa parmezanom.
     
         
 

Zima - sreda

       
         
  SVINJETINA
SA RENOM I KROMPIROM

(četiri porcije) 
 
Svinjetina nemasna (but) 350g 612 kCal
Peršun – 1 koren 100g  
Šargarepa – 2 korena 200g 72 kCal
Celer – ½ korena 100g  
Biber – 4 zrna (po ukusu) 100g  
Crni luk – 2 male glavice    
Krompir – 6 srednjih 600g 480 kCal
     
     
Jedna porcija - 291 kCal, Ukupno - 1164 kCal

Priprema: U lonac staviti meso isečeno na komade (od nemasnih delova - but), naliti vodom i dodati povrće, nekoliko zrna bibera. Posoliti i kuvati na tihoj vatri dok meso i povrće omekšaju. Izvaditi meso iz supe i služiti sa kuvanim krompirom i šargarepom prelivenim umakom od rena. Peršun (koren) celer i crni luk iseckati ili propasirati, vratiti da se još malo prokuva i napraviti bistru supu. Supu pospite naseckanim peršunovim listom.
     
             
             
  SOS OD RENA  
Ren iz tegle – 3 jelovne kašike 45g 27 kCal
Senf – 2 kašičice 10g 45 kCal
Kisela pavlaka – 3 jelovne kašike 45ml 93 kCal
     
     
Jedna kašika - 25 kCal, Ukupno - 165 kCal
     
             
             
  BISTRA SUPA OD POVRĆA (četiri tanjira)  
Peršun – 1 koren 100g 21 kCal
Celer – ½ korena 100g 23 kCal
Crni luk – 2 manje glavice 100g 40 kCal
Peršun list – 1 kašika jelovna    
Pavlaka 20% - 4 kašike 60g 124 kCal
     
     
Jedan tanjir (1/4 jela) - 52 kCal, Ukupno - 208 kCal

Priprema: Povrće koje se kuvalo zajedno sa svinjetinom za ručak izvaditi, propasirati, pa vratiti da se još prokuva. Kada bude gotovo, pomešajte pavlaku sa supom i po vrhu pospite seckani list peršuna.
     
             
             
  ZELENA SALATA
(jedna porcija)
 
Zelena salata 100g 12 kCal
Sirće, so, malo vode    
Maslinovo ulje – 1 kašičica 5 ml 45 kCal
     
     
Ukupno - 57 kCal
     
             
             
  PALAČINKE
(osam tanjih palačinki)
 
Meko brašno – 8 kašika 120g 445 kCal
Fruktoza – 1 kašika 5g 20 kCal
Jaje – jedno   79 kCal
Voda – 1 čaša 200ml  
So, na vrh noža    
Ulje – 2 kašike 30ml 270 kCal
     
     
Jedna palačinka - 102 kCal, Ukupno - 814 kCal

Priprema: U dublju posudu ulupati jaje, dodati brašno, fruktozu i dobro umutiti – da nema gromuljica, lagano dodavati vodu i malo soli da se dobije žitka masa. Dodati malo ulja - da se palačinke ne bi lepile za tiganj dok se peku. Dobro zagrejati tiganj i peći palačinke bez ulja.
     
         
 

Zima - četvrtak

       
         
  ČORBAST PASULJ
SA GOVEDINOM

(šest tanjira)
 
Beli pasulj 240 g 677 kCal
Voda 1,5l  
Govedina posna 300g 645 kCal
Crni luk – 4 manje glavice 200g 80 kCal
Šargarepa – 1 koren 200g 72 kCal
Celer – 1 koren 200g 46 kCal
Brašno – 1 jelovna kašika 15g 56 kCal
Aleva paprika – 1 kašičica 5g 16 kCal
Ulje kukuruzno (suncokretovo) – 1 kašika 5ml 45 kCal
So, lorber, biber, nana    

Jedan tanjir (1/6 jela) - 273 kCal, Ukupno - 1637 kCal

Priprema: Očistiti pasulj, preprati ga dva do tri puta, prokuvati kratko – desetak minuta, prosuti tu vodu, naliti ponovo i ostaviti da stoji dva sata, prosuti i tu vodu, naliti ga ponovo i dodati govedinu isečenu na jednake kocke, crni luk isečen na pola, šargarepu iseckanu na kolutove, koren celera isečen na kocke. Dodati lorber i biber (po ukusu), kašičicu soli i stručak nane. Na kraju napraviti zapršku od ulja, brašna i aleve paprike, zapržiti i prokuvati još desetak minuta na tihoj vatri. U pasulj se u toku kuvanja mogu dodati dve crvene suve paprike zbog arome.
Napomena: prepiranje, odlivanje prve vode od kuvanja, ostavljanje u vodi i dodatak nane se primenjuje zbog smanjenja stvaranja gasova koje jela od mahunarki stvaraju.

     
             
             
  RENDANA ŠARGAREPA
SA CVEKLOM
 
Šargarepa – rendana 50g 18 kCal
Cvekla – rendana 50g 22 kCal
Jabuka – rendana 50g 25 kCal
Ulje – 1 kašičica 5ml 45 kCal
Fruktoza – 1 kašičica 5g 20 kCal

Ukupno - 130 kCal

Priprema: Očistiti voće i povrće, oljuštiti, izrendati i dodati ulje, izmešati i dodati kašičicu fruktoze. Jesti sa prepečenim raženim hlebom.

     
             
             
  KAJGANA SA GRAŠKOM  
Jaje – 2 komada (1 žumance)   97 kCal
Grašak iz konzerve – 3 kašike 45g 23 kCal
Maslac – 2 kašičice 10g 75 kCal
So, biber    

Ukupno - 195 kCal

Priprema: Propržiti na maslacu kuvani grašak iz konzerve, malo posoliti, pobiberiti po želji i preliti sa umućenim jajima (samo jedno žumance).
Služiti uz raženi hleb i mleko.

     
         
 

Zima - petak

       
         
  PASTRMKA U FOLIJI  
Pastrmka – 4 manje 800g 688 kCal
Ulje maslinovo – 4 kašičice 20g 180 kCal
Peršun – 2 kašičice    
Ruzmarin – 1 grančica mala    
Sok od pola limuna    
Biber, so    

Jedna pastrmka - 217 kCal, Ukupno - 868 kCal

Priprema: Očistiti četiri manje pastrmke. Iseckati peršun, listiće ruzmarina i pomešati sa uljem i limunovim sokom. Posoliti ribu, premazati je spremljenim pacom i spolja i iznutra i peći na roštilju. Ako nemate roštilj uvijte ribu u aluminijumsku foliju i zapecite u rerni. Služiti uz bareni krompir i ćujpajz od šargarepe. Iseći preostali limun na kockice i preliti ribu.

     
             
             
  PRELIV
OD BELOG LUKA I PERŠUNA
 
Peršun – 2 kašičice 20g 6 kCal
Maslinovo ulje – 2 kašike 30g 270 kCal
Beli luk – 8 čena 20g 28 kCal
Sirće, vinsko – 2 kašičice 20g  
Voda – 2 kašičice    

Jedna kašika - 38 kCal, Ukupno - 304 kCal

     
             
             
  ĆUŠPAJZ OD ŠARGAREPE (četiri porcije)  
Šargarepa – 4 komada 400g 144 kCal
Paradajz – 2 manja 200g 34 kCal
Ulje – 1 kašika jelovna 15ml 135 kCal
Biber, vegeta, origano    
Bosiok    
Beli luk – 3-4 čena 10g 13 kCal

Jedna porcija (1/4 jela) - 81 kCal, Ukupno - 326 kCal

Priprema: Izdinstati na ulju šargarepu iseckanu na kolutiće i paradajz sa koga je oljuštena kožica (popariti ga u vrelu vodu pa onda oljuštite), dodati biber, bosiok, origano, vegetu. Na kraju dodati izgnječen beli luk. Ovaj vrlo ukusni dodatak jelu služiti uz belo pileće meso, ribu sa barenim krompirom.

     
             
             
  VOĆNI KUP  
Kivi, manji 50g 20 kCal
Mandarina, manja 50g 21 kCal
Jabuka – ½ 50g 26 kCal
Orah – 2 jezgre 5g 32 kCal
Šlag pena – ½ šoljice 25g 127 kCal

Ukupno - 226 kCal

Priprema: Mandarinu i kivi oljuštiti, jabuku dobro oprati i iseckati na kockice. Dodati seckani orah i sve preliti sa malo šlag pene (dovoljne su dve jelovne kašike (oko 25g).

 

     
  KROMPIR PEČEN
SA KAJMAKOM
 
Krompir beli – 1 veći 200g 160 kCal
Kajmak mladi – 1 kašičica 24g 91 kCal
Peršun – 1 kašičica    

Ukupno - 251 kCal

Priprema: Krompir oprati i staviti u rernu da se ispeče. Kada je gotov, oljuštiti kožicu, izgnjaviti u krupno i preliti mladim kajmakom i seckanim listom peršuna.
Služiti sa kiselim mlekom.

     
         
 

Zima - subota

       
         
  PALENTA NA BRZINU
(jedna porcija)
 
Palenta – 4 kašike 60g 221 kCal
Mladi kajmak – 1 kašika 15g 57 kCal
Mleko – ½ čaše 100ml 32 kCal
Mladi sir – 1 parče 50g 87 kCal
Voda 250ml  

Jedan tanjir - 397 kCal, Ukupno - 397 kCal

Priprema: Šolju vode (250 ml) zagrejati, posoliti i polako sipati palentu. Kuvati 15 minuta uz povremeno mešanje. Sipati vruće u tanjir, preko sipati kašiku mladog kajmaka, parče sira i pola šolje mleka.

 

     
  ŠKEMBIĆI U SAFTU
(četiri tanjira)
 
Škembići 500g 345 kCal

Za sos ober:
 
Crni luk – 4 glavice 400g 160 kCal
Brašno – 2 kašike jelovne 30g 111 kCal
Šargarepa 100g 36 kCal
Maslac 20g 150 kCal
Bujon od supe 800ml  
Belo vino – 1 čaša 200ml 200 kCal
Senf C – 2 kašičice 10g 10 kCal
Lorber, beli mleveni biber    
Aleva paprika na vrh noža 5g 16 kCal

Jedan tanjir (1/4 porcije) - 257 kCal, Ukupno - 1028 kCal

Priprema: Očistiti škembiće i ostaviti u hladnoj vodi da stoje nekoliko sati, menjajući vodu. Napuniti veći sud hladnom vodom, posoliti i staviti škembiće da se kuvaju. Kad provri utišati vatru i kuvati na laganoj vatri da pućka tri do četiri sata. Paziti da se ne prekuvaju.
Sos ober: Propržiti luk na maslacu, pazeći da ne porumeni (na tihoj vatri desetak minuta, da dobije staklast izgled), povremeno mešajući. Prokuvati vino – da spadne na pola. Kad je luk gotov, posuti ga brašnom za zapršku i alevom paprikom i propržiti pet do šest minuta. Zatim naliti bujon i vino, dodati seckanu šargarepu, pa pustiti da provri. Kuvati još 20 minuta, kad je umak gotov spustiti u njega na šire kocke isečeno škembe, dodati lorber, biber i senf i ostaviti da se krčka još pola sata.
Služiti uz prepečen crni hleb i salatu od zelenog paradajza iz turšije.

 

     
  PEČENE PAPRIKE   Mnoge domaćice za zimu ostavljaju u zamrzivač pečene paprike. Od njih možete zimi napraviti mnoga jela, salate, pohovanu papriku kao u sred leta. Ovo je preporuka za među obrok.
 
Paprika pečena crvena – 1 komad 100g 32 kCal
Maslinovo ulje – 1 kašičica 5ml 45 kCal
Beli luk – 1 čen    
Sirće – vrlo malo    
So    

Ukupno - 77 kCal

Priprema: Papriku odlediti, ako je iz zamrzivača, iseckati, pomešati sa uljem, sirćetom (vrlo malo), posoliti (takođe vrlo malo), dodati čen izgnječenog belog luka. Služiti uz prepečen crni hleb (50 g).

 

     
  PEČENE TIKVE
(četiri porcije)
 
Oljuštena tikva (pece) 600g 96 kCal
Fruktoza – 4 kašičice 20g 80 kCal
Cimet – na vrh noža    

Jedno parče – porcija (1/4 jela) - 44 kCal, Ukupno - 256 kCal

Možete još smanjiti kalorijski unos ako tikvu pošećerite samo jednom kašičicom fruktoze. Tada je jedno parče (1/4 jela) = 24 kCal.

Priprema: Očistiti (oljuštiti) tikvu i ispeći u pećnici na 1800C.
Služiti posuto fruktozom i cimetom. Ne šećerite.

 

     
  KUVANE LIGNJE
SA POVRĆEM

(četiri porcije)
 
Lignje 400g 336 kCal
Šargarepa 200g 72 kCal
Brokoli 100g 23 kCal
Praziluk 100g 31 kCal
Blitva 100g 14 kCal
Pirinač integralni – 1 šoljica 50g 167 kCal
Maslinovo ulje – 1 kašika 15ml 135 kCal
Soja sos – 1 kašika 15ml 60 kCal
Beli luk – 2 čena 5g 6 kCal
So    

Jedna porcija (tanjir) - 211 kCal, Ukupno - 844 kCal

Priprema: Lignje dobro očistiti (pogotovu paziti da se izvadi srednja kost). U posudu za spremanje sipati ulje i dodati seckanu šargarepu (na kolutove), blitvu, pirinač, praziluk isečen na komade od tri cm i prepolovljen uzdužno i sitno iskidane parčiće brokolija. Iseckane lignje (ne mnogo sitno) dodati u povrće. Malo posoliti, dodati dva čena izgnječenog belog luka i preliti soja sosom. Naliti mlakom vodom i krčkati 25 minuta na tihoj vatri.
Služiti uz bareni krompir.

     
         
 

Zima - nedelja

       
         
  PAHULJICE
SA KISELIM MLEKOM

(jedna porcija)
 
Pahuljice razne -4 kašike 60g 229 kCal
Kiselo mleko – 1 čaša 200ml 122 kCal

Ukupno - 351 kCal

Priprema: Pomešajte nekoliko vrsta pahuljica (ovsene, ražene, ječmene) sa kiselim mlekom, ostavite da odstoji preko noći i služiti za doručak.

 

     
  SOS I ĆUFTE
(četiri tanjira)
 
Ulje – 2 kašike 30ml 270 kCal
Brašno – 2 kašike 30g 111 kCal
Paradajz pire – 1 čaša 200ml 138 kCal
Voda 1l  
Mleveno meso goveđe 300g 645 kCal
Hleb bajati – 1 parče 50g 111 kCal
Beli luk – 2-3 čena   14 kCal
Jaje – 1 komad   79 kCal
So, biber mleveni (po ukusu)    

Jedan tanjir - 342 kCal, Ukupno - 1368 kCal

Priprema: Propržiti brašno na zagrejanom ulju (da ne potamni), pa sipati paradajz pire pomešan sa jednom šoljom vode. Promešati, pa naliti ostalom količinom vode. Dok se čorba (sos) kuva, napravite ćuftice. Iseckajte sitno beli luk, natopite parče bajatog hleba vodom, dobro ga iscedite od vode i mešajte meso, hleb, beli luk, jedno jaje, so i biber. Dobro izmešajte, oblikujte ćuftice i spuštajte u sos koji se kuva.
Služite uz salatu od mešane turšije i crni hleb. Supa uz ovaj obrok nije potrebna.

 

     
  SALATA
OD MEŠANE TURŠIJE
(jedna porcija)
 
Kiseli paradajz – 1 komad 50g 8 kCal
Kisela šargarepa – 1 komad 50g 18 kCal
Kiseli krastavčići – 2 komada 50g 5 kCal
Crni luk – 1 glavica 50g 20 kCal
Maslinovo ulje – 1 kašičica 5ml 45 kCal

Ukupno - 96 kCal

Priprema: Iseckati ukišeljeno povrće i crni luk na kolutove, preliti maslinovim uljem i ako volite po vrhu stavite malo mlevenog bibera.

 

     
  PILEĆA VIRŠLA
SA SALATOM OD KUPUSA RIBANCA

(jedna porcija)
 
Pileća viršla – 1 komad 80g 206 kCal
Senf – 1 kašičica   10 kCal
Crni hleb – 1 parče 50g 111 kCal
Kupus ribanac 150g 33 kCal
Maslinovo ulje – 1 kašičica 5ml 45 kCal

Ukupno - 405 kCal

Priprema: Pileće viršle skuvati i služiti uz prepečen crni hleb i salatu od kupusa ribanca. Kupus je slan pa ga properite u nekoliko hladnih voda i dobro ocedite. Nemojte soliti, dodajte samo malo ulja.

     
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend