Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Zimnica

Dr Vlade Veličković
 
   
         
 

DOMAĆI KEČAP

 
Paradajz 5 kg 850 kCal  
Paprika šilja – 24 kom 2 kg 320 kCal  
Crni luk – dve glavice 200 g 80 kCal  
Beli luk – dve glavice 100 g 136 kCal  
Celer – pola korena 200 g 46 kCal  
Fruktoza – pola čaše 100 g 400 kCal  
Senf 50 g 50 kCal  
Origano – dve kašičice 6 g    
Ulje – jedna čaša 200 ml 1808 kCal  
So (po ukusu)      
    3690 kCal  

100 ml kečapa – 66 kCal, jedna jelovna kašika – 10 kCal

Priprema: Samleti paradajz u mašini za mlevenje paradajza, koja skida opnu (kožicu).
Paprike oprati, očistiti od peteljki i semena pa zajedno sa očišćenim crnim lukom i
celerom samleti sitno na mašini za meso. Beli luk dobro izgnječiti ili vrlo sitno
iseckati.
Oljušteni i mleveni paradajz sa mlevenom paprikom kuvati uz dodatak ulja
i fruktoze. Soli dodati po ukusu (paziti da ne bude preslano). Na polovini kuvanja
dodati senf i origano.
Kada kuvate, dodajte na početku malo mlake vode i kuvajte kečap dok uvri
potpuno i napravi se kompaktna gusta masa. Sipati u široke, prethodno zagrejane i
sterilisane flaše sa širokim grlićem, zatvoriti i ostaviti da se ohladi. Ako hoćete ljuti
kečap, sameljite nekoliko ljutih papričica sa svežim paprikama ako je recept za kečap
bez konzervansa.

     
             
             
 

AJVAR OD PEČENIH PAPRIKA I

 
Paprike, crvene, mesnate 10 kg 3200 kCal
Ulje 500 ml 4500 kCal
Sirće, vinsko – jedna šolja 50 ml  
So    
    7700 kCal

100 g ajvara – 102 kCal, jedna jelovna kašika – 15 kCal

Od ove količine povrća dobije se oko 7,5 kg ajvara.
Priprema: Probrati mesnate zdrave paprike, oprati, izbrisati svaku i peći.
Paprike dobro ispeći sa svih strana. Kada su pečene, ostaviti ih pokrivene u nekom
sudu - da se napare i istište da bi ih lakše oljuštili. Kada se ohlade, oljuštiti ih, očistiti od
semenki i peteljki i ostaviti da se ocede dva sata. Samleti paprike na mašini za mlevenje
mesa i pržiti na ulju. Ajvar se prži na jakoj vatri, uz stalno mešanje, oko dva sata od
momenta ključanja. Ajvar je gotov kada varjača prođe kroz šerpu i ocrta put po dnu
šerpe. Na kraju prženja skinuti sa vatre, posoliti, dodati sirće i sipati u vruće sterilisane
tegle (oprane, suve tegle držimo u rerni na 100 stepeni oko pola sata). Tegle napuniti
skoro do vrha (da fali jedan prst do vrha) i staviti u toplu rernu (100 stepeni) još jedan
do jedan i po sat. Tegle izvaditi iz rerne, prekriti parčetom gaze natopljene u esenciju
i ostaviti da se postepeno ohlade (najbolje ih je prekriti nekom tkaninom ili ćebetom
kako su radile naše bake). Neko umesto gaze stavi na vrh ajvara kašiku masti, koja se
skida kada se tegla otvori za jelo.

     
             
             
 

AJVAR SA PLAVIM PATLIDŽANOM II

 
Paprika, crvena, mesnata 5 kg 1600 kCal
Plavi patlidžan 1 kg 200 kCal
Ulje – 1,5 čaša 300 ml 2712 kCal
Sirće – jedna šolja 50 ml  
Beli luk po ukusu (ko voli)    
    4512 kCal

100g ajvara – 100 kCal, jedna jelovna kašika – 15 kCal

Od ove količine povrća dobije se oko 4,5 kg ajvara (devet teglica po 500 gr).
Priprema: Ispeče se paprika, ostavi da se ohladi, prekrivena da bi se lakše
oljuštila. Paprika se oljušti, očisti od semena i peteljki i ostavi u đevđir da se ocedi. Plavi
patlidžan se ispeče, ohladi i oljušti. Izvade se semenke i takođe se ostavi da se ocedi.
Paprike se samelju i smesa se prži na ulju, uz stalno mešanje. Na polovini prženja
se doda plavi patlidžan, posoli i dospe malo sirćeta, pa se sve uprži zajedno. Kada je
gotovo, sipati u tegle i staviti u toplu rernu da se zapeče. Da bi se ajvar bolje sačuvao,
po njegovom vrhu se može premazati sloj masti, koju ćemo pre upotrebe skinuti.

     
             
             
 

AJVAR OD PLAVOG PARADAJZA III

 
Plavi paradajz 5 kg 1000 kCal
Paprika, crvena 6 kg 1920 kCal
Ulje, tri šolje 750 ml 6780 kCal
Fruktoza 200 g 800 kCal
Vinsko sirće – jedna šolja 300 ml 102 kCal
Senf – ½ čaše 100 g  
So    
Konzervans – jedna kesica    
    10602 kCal

100g ajvara – 118 kCal, jedna jelovna kašika 18 kCal

Od ove količine se dobije oko devet kg ajvara.
Priprema: Izabrati zdrave plodove crvene mesnate paprike i plavog paradajza
(patlidžana), očistiti od peteljki i semenki. Ispeći papriku i plavi paradajz, samleti,
posebno papriku, a posebno paradajz.
Zagrejati dobro 1,5 šolju ulja i u to dodati pečeni samleveni plavi paradajz,
pržiti 30 minuta uz stalno mešanje. U to dodati tri kašike soli, pa potom pečenu,
oceđenu i samlevenu papriku i još 1,5 šolju ulja, zatim fruktozu i vinsko sirće i pržiti
još jedan do jedan i po sat, sve dok se ispari voda. Pri kraju dodati senf i konzervans.

     
             
             
 

AJVAR IV

 
Paprika 5 kg 1600 kCal
Šargarepa 1 kg 360 kCal
Plavi patlidžan 1 kg 200 kCal
Voda 2 l  
Eksencija – ½ šolje 100 ml 200 kCal
Fruktoza – ½ čaše 100 g 4520 kCal
So – tri kašike 45 g  
Ulje 0,5 l  
    6800 kCal

100 g ajvara 125 kCal, jedna jelovna kašika 19 kCal

Od ove količine namirnica dobija se oko 5,5 kg ajvara.
Priprema: Očistiti papriku od peteljki i semenki, šargarepu očistiti - da bude
potpuno čista. Šargarepu iseći na krupnije komade, plavi patlidžan na kolutove, a
papriku uzduž na pola i obariti u vodi kojoj smo dodali esenciju, fruktozu i so. Ocediti
povrće, samleti i propržiti na ulju oko 40 minuta. Sipati u tople tegle i zapeći u rerni.
Kada se ohladi zatvoriti tegle.

     
             
             
 

AJVAR V

 
Paprika, crvena, mesnata 5 kg 1600 kCal
Ulje ½ l 4520 kCal
Ren 500 g 295 kCal
Esencija, jedna šoljica 50 ml  
So    
Beli luk- jedna šoljica 50 g 68 kCal
    6483 kCal

100 g ajvara – 144 kCal, jedna jelovna kašika – 22 kCal

Od ove smese se dobije oko 4,5 kg ajvara.
Priprema: Izabrati mesnate crvene paprike i očistiti od peteljki i semenki.
Samleti i kuvati u malo vode dok masa omekša i postane gusta. Papriku stalno mešati
- da ne zagori. Kad se masa zgusne, presuti u drugi sud i propržiti na ulju. Pri kraju
prženja (tri do četiri minuta) smesi dodati strugan ren i esenciju i izgnječeni beli luk (ko
voli). Dobro izmešati, sipati u zagrejane tegle, zatvoriti i ostaviti da se ohladi.

     
             
             
 

PINDŽUR

 
Paprika crvena 5 kg 1600 kCal
Paradajz 2,5 kg 425 kCal
Fruktoza – četiri kašike 60 g 240 kCal
Jabukovo sirće – dve kašike 30 g  
Ulje – jedna čaša 200 ml 1808 kCal
Peršunov list – tri kašike    
Celerov list – tri kašike    
Beli luk 50 g 68 kCal
So    
    4141 kCal

100 g pindžura – 75 kCal, jedna jelovna kašika 11 kCal

Od ove količine namirnica dobije se oko 5,5 kg pindžura.
Priprema: Crvenu mesnatu papriku ispeći, oljuštiti i ostaviti da se ocedi.
Paradajz popariti vrelom vodom - da ga lakše oljuštimo, iseckamo i kuvamo dok uvri.
Kada uvri, dodati iseckanu papriku iz koje se iscedio sok, ulje, sirće, so i fruktozu i
pržiti. Na kraju dodati seckani list peršuna i celera i (ko voli) seckani beli luk. Sipati u
tople tegle, zapeći i kada se ohladi, zatvoriti.

     
             
             
 

AJVAR OD ZELENOG PARADAJZA

 
Zeleni paradajz 5 kg 850 kCal
Ren – dve šolje 400 g 236 kCal
Sirća jabukovo – jedna šolja 200 ml  
Senf 250 g 255 kCal
Esencija - 1 kašika 15 g  
Fruktoza – 10 kašika 150 g 600 kCal
Ulje – pola flaše 500 ml 4520 kCal
Konzervans – jedna kesica    
So    
    6461 kCal

100 g ajvara – 117 kCal, jedna supena kašika 18 kcal

Od ove količine dobije se oko 5,5 kg ajvara.
Priprema:Zeleni paradajz sameljemo i ostavimo da se ocedi 24 sata. Ren
očistimo, istružemo i pomešamo sa sirćetom, senfon i esencijom. Dodamo ovome oceđen
paradajz, fruktozu, so (po ukusu), ulje i kesicu konzervansa. Sve dobro izmešamo i
sipamo u tegle.

     
             
             
 

TURŠIJA

 
Voda 8 l  
So 300 g  
Biber u zrnu 2 kesice  
Vinobran 1 kesica  
Konzervans 2 kesice  
Ren – nekoliko korena 200 g  
Lorber 5 lista  
Esencija 100 g  
Limuntus 3 kesice 320 kCal
Paprika, zelena, šilja 2 kg 200 kCal
Krastavčići 2 kg 400 kCal
Karfiol 2 kg 340 kCal
Zeleni paradajz 2 kg 720 kCal
Šargarepa 2 kg 460 kCal
Brokoli 2 kg 120 kCal
    2560 kCal

100 g turšije – 21 kCal

Priprema: Povrće očistiti, oprati, ostaviti da se ocedi. Suvo ređati u tegle i između
stavljati parčiće rena i po neko zrno bibera. Kada se napune tegle, preliti povrće
sledećom marinadom: U jedan litar kipuće vode sipati so, kesicu bibera u zrnu, kesicu
vinobrana, dve kesice konzervansa, koren seckanog rena, lorber. Kada se prokuva,
ohladiti, pa pomešati sa esencijom, limuntusom i ostatkom vode. Ovim preliti turšiju,
zatvoriti i ostaviti da se ukiseli.

     
             
             
 

KISELI KRASTAVČIĆI

 
Krastavčići 10 l  
Sirće 10% 3 l  
So 250 g  
Fruktoza 100 g  
Biber, ren, lorber    
     

Priprema: Zdrave krastavčiće oprati i očistiti od peteljki. Posušiti ih pa preliti rastvorom
od šest litara kipuće vode sa tri litra sirćeta. Ostaviti krastavčiće četiri sata u sirćetu,
a zatim ih izvaditi i ređati u tegle. Između krastavčića umetnite po parčence korena
rena, list lorbera i nekoliko zrna bibera.
U tečnost u kojoj su bili krastavčići dodaju se so i šećer, vrati se na šporet da se
prokuva i vruća prelije preko složenih krastavčića.
Tegle se zatvore, prekriju pokrivačem i ostave da se hlade 24 časa.
Ostaviti na tamnom i hladnom mestu.

     
             
             
 

KISEO KUPUS

 
Kupus 100 kg  
So 4 kg  
Ren 4 veća korena  
Cvekla 2 kg  
Voda za nalivanje    
     

Priprema: Odabrati zdrave glavice kupusa golubarca ili belog sremskog, koji su najbolji
za kišeljenje. Nemojte birati hibridne sorte, niti tvrde glavice holandskog kupusa, jer se
teško kisele. Valja da kupus odstoji nekoliko dana pre stavljanja u kacu - da se prosuši.
Operite dobro kacu u koju ćete stavljati kupus, pospite soli po dnu i ređajte kupus sa
koga ste skinuli prve liske. Koren kupusa malo izdubite i zarežite ga malo dublje u krst
- da bi so lakše prodrla u glavice. Ređajte glavice korenom okrenutim nagore, a u svaki
koren sipajte malo soli. Kada završite slaganje jednog reda, posolite kupus tako što ćete
ga dobro poprskati solju. Između svakog reda stavite po neko parče očišćene i isečene
cvekle na parčiće i korenčić rena. Dobro složite kupus, a praznine u buretu popunite
manjim glavicama ili polutkama. Kada završite slaganje, nalijte kupus hladnom vodom
i zatvorite poklopac od bureta. Sve glavice moraju biti pokrivene vodom. Kupus valja
pretakati prvih dvadesetak dana - svaka tri do četiri dana. Ovako ostavljen kupus će se
ukiseliti za 40 dana i može da ostane lep za jelo najmanje godinu dana, a rasol će dugo
biti bistar zbog rena i cvekle. Potrebno je da stavite oko četiri kilograma soli na 100
kilograma kupusa. Neko u bure stavlja i zelenu papriku, krastavčiće i karfiol. Pošto je
kupus slan, rasolite ga pre upotrebe u hladnoj vodi.

     
             
             
 

PARADAJZ MLEVENI

 
Paradajz 5 kg 850 kCal
Šargarepa 0.5 kg 180 kCal
Paprika 1 kg 180 kCal
    1190 kCal

Priprema: Samleti paradajz, šargarepu i papriku, posoliti i staviti konzervans (valja
malo prokuvati sa konzervansom).

     
             
             
 

SOK OD PARADAJZA

 
Paradajz 5 kg 850 kCal
Fruktoza – ½ čaše 400 g 400 kCal
    1250 kCal

Od ove količine dobije se četiri do 4,2 litra soka.
Priprema: Uzeti zdrave i zrele plodove pardajza, oprati, samleti i propasirati
kroz presu (ili samleti na mašini za paradajz koja odstranjuje opnu). Sipati u tople
flaše, zatvoriti i ostaviti da se ohladi.

     
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend