Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Džemovi, sokovi, slatkiši

Dr Vlade Veličković
 
   
         
 

DŽEM OD ŠLJIVA

 
Šljive 4 kg 2240 kCal  
Fruktoza 200 g 800 kCal  
Vanillin šećer – tri kesice 30 g    

100g - 105 kCal, jedna jelovna kašika - 16 kCal

Od ove smese se dobije tri kilograma džema (tri tegle od kilograma).
Priprema: Šljive očistiti od koštica, samleti i ukuvati da ispari oko 1/3 smese. Dodati fruktozu u šljive, uz stalno mešanje. Pri kraju kuvanja dodati u džem tri kesice vanilin šećera. Oprane i suve tegle staviti u rernu na 120 stepeni (da bi se sterilisale). Izvaditi ih da se ohlade, ali ne sasvim. Sipati vruć džem, zatvoriti i ostaviti da se polako ohlade.
U džem od šljiva se može staviti i manje fruktoze jer su šljive slatke.

     
             
             
 

DŽEM OD MALINA

 
Maline 7 kg 2520 kCal
Fruktoza 500 g 2000 kCal
Želatin - 3 kesice    

100g - 113 kCal, jedna jelovna kašika - 17 kCal

Od ove količine namirnica dobija se oko četiri kilograma džema.
Priprema: Maline propasirati na presu za paradajz, pomešati sa fruktozom i kuvati malo duže - da ispari oko 50% tečnosti. Razmutiti tri kesice želatina sa 100g ove smese, pa pri kraju kuvanja vratiti u džem. Tegle oprati, osušiti i staviti u rernu na 120 stepeni da se uslovno sterilišu u kućnim uslovima. U tegle koje su se ohladile (vruće ali ne vrele) sipati džem.

     
             
             
 

MEŠANI DŽEM OD KAJSIJA, ŠLJIVA I DUNJA

 
Šljive 2 kg 1120 kCal
Dunje 1 kg 300 kCal
Kajsije 2 kg 720 kCal
Fruktoza 500 g 2000 kCal

Jedan kilogram - 1035 kCal, jedna jelovna kašika (15 gr) - 15 kCal

Od ove smese dobija se oko četiri kilograma džema.
Priprema: Kajsije stižu mnogo pre šljiva i dunja, pa ih valja staviti u zamrzivač, a u jesen kuvati džem kada stignu dunje i šljive. Prvo se kuvaju dunje, oljuštene i narendane, pa se dodaju šljive očišćene od košpica i samlevene. Na kraju se dodaju kajsije, samlevene ili sitno iseckane. Džem se zaslađuje fruktozom uz neprestano mešanje dok masa ne postane kompaktna i gusta (treba da izgubi oko 30% prvobitne težine).

     
             
             
 

PEKMEZ OD ŠLJIVA BEZ ŠEĆERA

 
Šljive (požegača, stenlej) 4 kg 2240 kCal
Vanil šećer - jedna kesica 10 g 40 kCal

100g pekmeza - 65 kCal, jedna jelovna kašika - 10 kCal

Od ove količine šljiva se dobije oko 3,5 kg pekmeza.
Priprema: Izabrati zdrave plodove, očistiti ih (oprati i osušiti), preseći na pola i odstraniti košpicu. Složiti šljive u dublju šerpu i kuvati u rerni, prvo na 250 stepeni dok proključaju, a potom na 180 do 200 stepeni - da se krčkaju oko sat i po. Povremeno kratko promešati drvenom varjačom. Mnogo je bolje šljive peći u rerni, jer se tako zadrže ukus i izuzetna aroma pekmeza. Pri samom kraju kuvanja dodati kesicu vanil šećera i dobro izmešati. Ostaviti samo malo da se ohladi i sipati u zagrejane staklene tegle i zatvoriti.
Recept dr Zorice Vuksanović.

     
             
             
 

PEKMEZ OD KAJSIJA

 
Kajsije 4 kg 1440 kCal
Fruktoza - jedna čaša 200 g 800 kCal

100g - 64 kCal, jedna jelovna kašika - 10 kCal

Od ove količine se dobije oko 3,5 kg pekmeza.
Priprema: Priprema se kao i pekmez od šljiva, s tim što moramo dodati malo zaslađivača (fruktoze).
Izabrati zdrave plodove, očistiti, preseći na pola i odstraniti košpice. Složiti u dublju posudu i kuvati u rerni na 180 do 200 stepeni oko sat i po. Povremeno kratko promešati drvenom varjačom. Ostaviti malo da se ohladi i sipati u zagrejane tegle i zatvoriti.
Recept dr Zorice Vuksanović.

     
             
             
 

BUNGUR SA MLEKOM

 
Kukuruz (beli ili žuti) – 2 kašike 30 g 107 kCal
Pšenica – 2 kašike 30 g 104 kCal
Ječam ljušteni (ili geršla) – 2 kašike 30 g 104 kCal
Ovas ljušteni – 2 kašike 30 gl 93 kCal
Mleko obrano 500 ml 175 kCal

600g bungura - 583 kCal, 1 šolja (200g - 194 kCal

Priprema: Bungur se obično pravi od pšenice, ali se mogu kombinovati i ostale žitarice, pa i heljda.
Na potočari samleti krupno žitarice, ili još bolje krupno izdrobiti u avanu. Prokuvati mleko, skinuti kajmak kada se ohladi. Možete koristiti i mleko iz prodavnice sa 1,2 mlečne masti. U mleko koje vri polako dodavati smešu bungur žitarica i kuvati oko 15 minuta. Pri kraju posoliti, ostaviti da se ohladi i služiti.
Recept dr Zorice Vuksanović.

     
             
             
 

SOK OD JABUKA

 

Od 20 kg jabuka dobija se oko 10 lit soka.
Priprema: Probrati jabuke (mogu i padalice), oprati, odbaciti trule i samleti. Iscediti sok od jabuka i prokuvati ga. Dok se sok kuva, polako skidati penu sa vrha. Kada sok baci prvi ključ (proključa), kuvati još nekoliko minuta i vreo sipati u zagrejane flaše (kroz cediljku ili gazu). Flaše zagrejati u rerni na 120 stepeni. Flaše odmah zatvarati patent zatvaračem i ostaviti da se hlade. Pošto se ovo pravljenje soka radi u kućnim uslovima, radite kao i naše bake. Stavite pune flaše u kartonsku kutiju da se ne dodiruju, prekrijte ćebetom i ostavite ih 24 sata da se postepeno hlade. Ovaj izvanredan sok se pravi bez šećera i konzervansa i od dva kilograma jabuka dobije se otprilike jedan litar soka.
Jedna čaša ovog soka zamenjuje dve jabuke. Možete ga piti i razblaženog sa običnom ili kiselom vodom: jedna šoljica soka (50 ml)+3/4 čaše vode (150 ml) .
Jedna čaša razblaženog soka (200 ml) = 51 kCal.

     
             
             
 

SOK OD BRESKVI, KAJSIJA I ŠARGAREPE

 
Breskve 4 kg 1920 kCal
Kajsije 4 kg 1440 kCal
Šargarepa 2 kgl 720 kCal
Fruktoza 500 g 2000 kCal
Voda 2,5 litra  

Jedan litar soka - 1013 kCal, jedna šoljica soka - 50 kCal

Priprema: Oprano voće i šargarepu očistiti od košpica i samleti. Dodati dva do tri litra vode pa propasirati kroz gazu ili cediljku. Dodati u ovu mešavinu limuntus i ostaviti da odstoji pet sati. Dodati fruktozu i kuvati uz stalno mešanje i povremeno skidanje pene. Kada pene nestane, sok je kuvan i treba ga skinuti sa vatre. Vreo sok sipati u tople tegle koje smo prethodno sterilisali u rerni na 120 stepeni. Tegle odmah zatvoriti
i ostaviti da se postepeno hladi 24 sata.
Od ove smese dobije se oko šest litara soka.
Ovaj sok mešajte sa vodom u odnosu 1 : 3 (50 ml soka + 150 ml vode).

     
             
             
 

SIRUP OD VOĆA (višnje, jagode, maline, kupine, borovnice, ribizle)

 
Očišćeno voće 3 kg 1000 kCal
Limuntus – 4 kesice    
Voda 1,5 l  
Fruktoza 600 g 2400 kCal

1 litar sirupa - 1133 kCal, 1 šolja razblaženog soka (1:4) ima oko 45 kCal

Od ovih sastojaka dobija se oko tri litra sirupa.
Priprema: Izgnjaviti ili samleti voće i propasirati ga kroz gazu ili pasirku da nema toza. Dodati limuntusa i ostaviti da odstoji 24 sata pa potom prokuvati uz dodatak fruktoze i litar i po vode. Kuvati dok baci prvi ključ, povremeno skidajući penu. Posle ključanja i smanjenja pene kuvati još pet minuta. Ako je godina kišna, može se dodati malo konzervansa u tečnost da se sok ne bi kvario i buđao. Flaše dobro oprati, osušiti i zagrejati u rerni na 120 stepeni - da bi izvršili jedan oblik sterilizacije, sipati sok u tople flaše i zatvoriti. Sirup mešati sa običnom ili kiselom vodom u odnosu - 1 : 4.

     
             
             
 

BOZA

 
Voda 11 l  
Kukuruzno brašno 1 kg 3680 kCal
Kvasac 10 g  
Fruktoza 500 g 2000 kCal

Jedan litar boze = 568 kCal, 200 ml boze = 114 kCal

Od ovih sastojaka dobije se oko 10 litara boze.
Priprema: Jedan kilogram kukuruznog brašna preliti sa 10 litara mlake vode i ostaviti da prenoći. Ujutru smesu staviti da vri dva sata na slaboj vatri uz stalno mešanje da ne zagori. Ostaviti da se ohladi prekriveno čistom krpom ili gazom. Zamesiti 10 gr kvasca sa malo vode i ostaviti da uskisne tridesetak minuta. Sipati u smesu koja se ohladila, blago izmešati i opet ostaviti da prenoći. Ujutru bozu procediti kroz đevđir koji smo prekrili dvostrukim slojem gaze. Bozu zasladiti fruktozom, naliti u flaše i ostaviti u frižider. Ako pravite bozu od žutog brašna ona je gušća. Izvanredan je osvežavajući napitak u toplim letnjim danima. Ovako pripremljena boza može se piti najviše pet do sedam dana, jer posle zbog procesa vrenja i fermentacije postaje kisela i nije više tako prijatnog ukusa.

     
             
             
 

MILK ŠEJK OD BANANA
(jedna čaša)

 
Mleko 100 ml 32 kCal
Banane, 1/2 50 g 44 kCal
Led izlomljeni, 4 kocke    

Ukupno - 76 kCal

Sve sastojke izmešajte mikserom.

     
             
             
 

VOĆNI JOGURT
SA KIVIJEM (jedna šolja)

 
Kivi – 3 manja 150g 60 kCal
Jogurt – pola čaše 100ml 31 kCal
Mleko – jedna šoljica 50ml 32 kCal
Fruktoza – jedna kašičica 5g 20 kCal
Led izlomljeni – 2-3 kocke    

Ukupno - 143 kCal

Sve dobro izmešati mikserom. Služiti u letnjim toplim danima.

     
             
             
 

KOKTEL OD NEKOLIKO VOĆKI (jedna čaša)

 
Domaći sok od jabuka 100 ml 51 kCal
Kivi – jedan komad 50 g 20 kCal
Maline ili jagode 50 g 18 kCal
Prstohvat nane    
Cimeta na vrh noža    

Ukupno - 89 kCal

Priprema: Kivi oljuštiti, izgnječiti, pomešati sa malinama ili jagodama. Sve sastojke sipati u sok od jabuka, dodati malo cimeta i izlomljenog leda. Sve dobro izmešati, služiti u vrelim letnjim danima.

     
             
             
 

KOH (12 parčića)

 
Jaja – 6 komada   474 kCal
Fruktoza – 4 kašike 90 g 240 kCal
Griz – 6 kašika 60 g 326 kCal
PRELIV:    
Obrano mleko – 4 čaše 800 ml 280 kCal
Vanilin šećer – jedna kesica 10 g 40 kCal

Ukupno - 1360 kCal, 1 parče (1/12)=113 kCal

Priprema: Umutiti belanca od šest jaja i polako dodavati fruktozu, jedno po jedno žumance, pa potom griz. Masu dobro ujednačiti mikserom i naliti u posudu za pečenje. Peći u pećnici na temperaturi 180 – 200 stepeni oko 40 minuta.
Preliv: U mleko sipati kesicu vanil šećera, promešati i naliti preko ispečenog koha.
Sačekati da se ohladi i služiti.

     
             
             
 

SUTLIJAŠ
(četiri porcije)

 
Pirinač – 8 kašika 120g 420 kCal
Voda – 1 čaša 200ml  
Mleko obrano – 1 čaša 200ml 70 kCal
Vanilin šećer – 1 kesica 10g 40 kCal
Fruktoza – 2 kašike 30g 120 kCal
Cimet – 1 kašičica 5g  

Ukupno - 650 kCal, 1 porcija (1/4 jela) = 162 kCal

Priprema: Pirinač očistiti i prokuvati sedam do osam minuta sa vodom. Potom dodati mleko, zaslađeno fruktozom, i vanil šećerom i kuvati dok postane čvrsta kompaktna masa. Kada bude gotovo, posuti po vrhu cimeta i staviti da se ohladi.

     
             
             
 

PUDING OD PIRINČA
(četiri porcije)

 
Pirinač – 6 kašika 90g 315 kCal
Voda – 1 šolja 200g  
Suvo grožđe – 4 kašičice 20g 49 kCal
Muskatni oraščić na vrh noža    
So – pola kašičice 3g  
Obrano mleko – 1 šolja 200ml 70 kCal
Fruktoza – 2 kašike 30g 120 kCal
Izrendana kora limuna – 1 kašičica 5g  
Sok od limuna – 1 kašičica 5ml  
Vanilin šećer – 1 kesica 10g 40 kCal
Cimet – 1 kašičica 5g  

Ukupno - 594 kCal, 1 porcija (1/4 jela) - 148 kCal

Priprema: Pirinač kuvati u kipućoj vodi sa suvim grožđem, oraščićem i malo soli oko 15 minuta. Dodati mleko i fruktozu i kuvati još desetak minuta dok pirinač upije svu tečnost. Pri kraju dodati sok i koru od limuna i vanil šećer, dobro izmešati, skinuti sa šporeta i ostaviti da se ohladi (može se i zamrznuti do serviranja).
Služiti posuto cimetom.

     
             
             
 

KOLAČ SA ŠLJIVAMA
(četiri porcije)

 
Šljive suve – 16 komada 80g 214 kCal
Fruktoza – 3 kašike 45g 180 kCal
Sok od pomorandže – 2 kašike 30ml 8 kCal
Rendane kore pomorandže – 1 kašičica    
Cimet – pola kašičice 5g  
Belance od 4 jaja   72 kCal

Ukupno - 474 kCal, 1 porcija (1/4 kolača) = 118 kCal

Priprema: Šljive skuvati, očistiti od košpica i umutiti u pire, dodati šećer, sok i koru od pomorandže i cimet i dobro izmešati. Belanca dobro umutiti sa fruktozom i tome dodati pire od šljiva. Staviti u podmazan pleh i peći oko 25 minuta, dok dobije lepu rumenu boju i naraste kao sufle.

     
             
             
 

KOLAČ SA JABUKAMA
(osam parčića)

 
Jaja – 2 komada   158 kCal
Fruktoza – 4 kašike 60g 240 kCal
So – na vrh noža    
Prašak za pecivo – 1 kesica 5g 8 kCal
Brašno – pola šolje 100g 371 kCal
Orah – 8 jezgri 20g 130 kCal
Rendane jabuke – 1,5 čaša 300g 153 kCal
Obrano mleko – pola čaše 100ml 35 kCal
Vanilin šećer – pola čaše 10g 40 kCal

Ukupno - 1135 kCal, 1 parče (1/8 kolača) = 142 kCal

Priprema: Jaja, fruktozu, vanil šećer, so i prašak za pecivo umutiti u glatku penastu masu. Ovoj smesi dodati brašno i dalje mutiti. Staviti u tanko podmazan pleh polovinu smese, pa preko toga red rendanih peći oko 30 minita. Na kraju preliti hladnim mlekom.

     
             
             
 

KOLAČ SA VIŠNJAMA
(12 parčića)

 
Jaja – 4 komada   316 kCal
Brašno – 3 šoljice 150 g 556 kCal
Ulje – 1 šoljica 50 g 452 kCal
Fruktoza – 5 kašika 75 g 300 kCal
Višnje – 2 čaše 400 g 192 kCal

Ukupno - 1816 kCal, 1 parče (1/12 kolača) = 151 kCal

Priprema: Četiri jaja dobro umutiti, dodati fruktozu, zatim brašno i ulje. Pola ove smese sipati u posudu za pečenje i malo zapeći. Izvaditi iz rerne, staviti višnje, a preostali deo mase preliti preko višanja i vratiti da se dopeče.

     
             
             
 

PRINCES KROFNE
(16 kom)

 
TESTO    
Voda – pola šolje 100ml  
Mast – 6 kašika 90g 791 kCal
Brašno – 6 kašika 90g 334 kCal
Jaja – 3 komada   237 kCal
     
FIL    
Mleko 500ml 325 kCal
Puding od vanile – 1 kesica 40g 104 kCal
Brašno – 2 kašike 30g 111 kCal
Fruktoza – 6 kašika 90g 360 kCal
Jaja – 2 komada   158 kCal

Ukupno - 2420 kCal, 1 princes krofna = 151 kCal

Priprema: Mast staviti u vodu da provri, pa dodati brašno i promešati. Skinuti sa vatre i tu smesu dodavati jaja jedno po jedno i dobro umešati mikserom. Smesom napuniti špric (ili kašičicom zahvatati) i stavljati u podmazan pleh. Peći u rerni zagrejanoj na 250 stepeni 15 minita. Rernu ne otvarati, da se vidi kako je, da bi krofne lepo narasle.
Za fil uzeti mleko, puding od vanile, brašno, fruktozu i žumanca. Prvo umutit žumance sa tri kašike fruktoze, zatim u tu smesu dodati brašno, pa puding i u sve to dodati mleko. Kuvati na pari. Kada se ohladi dodati umućena belanca i još tri kašike fruktoze.

     
             
             
 

TUFAHIJE (četiri porcije)

 
Jabuke – 4 komada 500g 255 kCal
Fruktoza – 4 kašičice 20g 80 kCal
Mleveni orah – jedna kašika 15g 97 kCal
Slatka pavlaka – 4 kašike 60g 176 kCal
Limun – 1 komad 100g 15 kCal
Vanilin šećer – 1 kesica 10g 40 kCal
Borovnica – 8 kašičica 40g 22 kCal

Ukupno - 685 kCal, 1 tufahija = 171 kCal

Tufahum (jabuka) dolazi iz Bagdada, izvanredna je poslastica i može se prilagoditi način spremanja potrebama dijabetičara.
Priprema: Izabrati četiri jabuke srednje veličine, oljuštiti i izdubiti sredinu, pazeći da se ne ošteti dno jabuke i prokuvati u zaslađenoj vodi sa sokom od jednog limuna. Kada su kuvane, izvaditi ih (paziti da se u toku kuvanja ne raspadnu), ocediti i složiti u pleh za pečenje. U vodu u kojoj su se kuvale jabuke dodati ostatak fruktoze - da se dobro ukuva kao sirup, pa sve to izmešati sa orasima, pavlakom i vanil šećerom.
Napuniti izdubljene jabuke i zapeći nekoliko minuta u rerni. Po vrhu dodati sveže borovnice (mogu i višnje, trešnje, kockice ananasa). Umesto oraha može se koristiti lešnik ili badem.

     
             
             
 

PALAČINKE - OSNOVNA SMESA (osam tanjih palačinki)

 
Meko brašno – 8 kašika 120g 445 kCal
Fruktoza – 1 kašičica 5g 20 kCal
Jaja – 1 komad   79 kCal
Voda – 1 šolja 200ml  
So – na vrh noža    
Ulje – 2 kašike 30ml 270 kCal

Ukupno - 814 kCal, 1 palač.=102 kCal

Priprema: U dubljoj posudi umutiti jaja, dodati brašno i fruktozu, još mutiti, da nema gromuljica i lagano dodati vodu i malo soli da se dobije žitko testo. Dodati i malo ulja - da se palačinke ne bi lepile za tiganj dok se peku. Ako se doda ulje u smesu, ne mora se podmazivati tiganj.

Nadev sa sirom (za jednu osobu - dve tanje ili jedna deblja palačinka):
 
Sir 80g 140 kCal
Kajmak - 2 kašičice 12g 46 kCal

2 tanje palačinke sa nadevom (204+186) = 390 kCal

Nadev sa džemom za dijabetičare (za jednu osobu - dve tanje ili jedna deblja
palačinka)
:

Mešani džem - 2 kašičice 10g 10 kCal
Mleveni orasi - 2 kašičice 10g 65 kCal

2 tanje palačinke (204 + 75) = 279 kCal

     
             
             
 

TORTA OD JABUKA
(osam parčića)

 
Margarin – 3 jelovne kašike 45g 339 kCal
Fruktoza – 3 jelovne kašike 45g 180 kCal
Brašno – 1 čaša 200g 742 kCal
Prašak za pecivo – 1 kašičica 5g 8 kCal
Soda bikarbona – pola kašičice    
Soli – pola kašičice 3g  
Cimet – 1 kašičica 5g  
Oljuštene jabuke – 1,5 čaša 300g 153 kCal
Orah – 8 jezgri 20g 130 kCal
Suvo grožđe – 2 kašike 30g 49 kCal

Ukupno - 1601 kCal, 1 parče (1/8 torte) = 200 kCal

Priprema: Margarin penasto umutiti sa fruktozom. Izmešati brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Jabuke očistiti, oljuštiti i skuvati. Kada budu skuvane, izgnječiti na sitno i dodati penastoj masi i sve dobro izmešati. Dodati grožđe i orahe i peći u podmazanom plehu oko 45 minuta. Služiti posuto cimetom. Ovaj kolač je kaloričan, pa možete uzeti 1/2 parčeta za obrok.

     
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend