Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Jesenji recepti - primeri dnevnih dijeta

(autor: dr Vlade Veličković)

   
         
 

Jesen - ponedeljak

       
         
  VARIVO OD KELJA
SA KUVANIM MESOM

(četiri porcije - tanjira)
 
Kelj, jedna manja glavica 500g 130 kCal  
Goveđe posno meso 500g 645 kCal  
Šargarepa – dve srednje 200g 72 kCal  
Krompir – šest manjih 600g 480 kCal Jedan tanjir 332 kCal
Celer manji koren – za supu 100g    
Peršun manji koren – za supu 100g    
Peršun, list seckani – jedna kašika 15g    
Crni luk, dva manja – za supu 100g    
So, biber u zrnu, jedan list lorbera- za supu      

Ukupno - 1327 kCal

Priprema: U 1,5 litru vode kuvati meso i povrće uz dodatak začina. Na pola kuvanja dodati kelj, koji je očišćen i iseckan na četiri jednaka dela. Kada su meso i povrće skuvani izvaditi kelj, krompir i šargarepu u posebnu posudu, a ostalo povrće propasirati i vratiti za supu da se kratko prokuva (5 - 6 minuta). Supi dodati seckan list od peršuna i služiti toplu.
Kuvani kelj, meso, šargarepu i krompir služiti prelivene sosom od rena.

     
             
             
  SUPA OD POVRĆA
(četiri porcije - tanjira)
 
Celer 100g 23 kCal  
Peršun (koren) 100g 30 kCal  
Crni luk – dva manja 100g 40 kCal Jedan tanjir – 37 kCal
Peršun list – jedna jelovna kašika      
So, biber, lorber      
Mekinje pšenične – dve kašike 30g 57 kCal  

Ukupno - 150 kCal

Priprema: Izvaditi povrće koje se kuvalo sa mesom, propasirati, dodati dve kašike mekinja i vratiti da se prokuva.

     
             
             
  KAČAMAK OD HELJDE
(četiri porcije - tanjira)
 
Kukuruzno brašno 200g 736 kCal  
Heljdino brašno 100g 346 kCal Jedan tanjir – 270 kCal
Voda 1 litar    
So      

Ukupno - 1082 kCal

Priprema: Kačamak se ne sprema od čistog heljdinog brašna, već je najbolje pomešano 2/3 kukuruznog i 1/3 heljdinog brašna.
Vodu posoliti i kada provri, dodavati polako brašno (projino + heljdino) i kuvti oko 20-25 minuta na tihoj vatri uz povremeno mešanje. Ako je smesa mnogo gusta, dodati malo mlake vode.
Služiti uz kiselo mleko i ajvar ili mladi kajmak.

     
         
 

Jesen - sreda

       
         
  PEČENI KROMPIR
(za jednu osobu)
 
Krompir - 2 komada 200g 160kCal
Mladi kajmak - 4 kašicice 24g 24kCal
Mladi sir 80g 140kCal
     
      Ukupno 346 KCal

Krompir - dva komada
Odaberite dva krompira srednje veličine (oko 200 gr), dobro operite, posušite salvetom i pecite u rerni ili foliji. Kada je gotov oljuštite i služite sa mladim sirom i kajmakom uz čaj od borovnice.
Krompir je hlebna jedinica pa ovo jelo jedite bez hleba. Mladi kajmak zamenjuje masnu jedinicu, a ima duplo manje kalorija od ulja i masti. Za mlečnu jedinicu uzmite mladi sir i eto odličnog doručka.

VAŽNO: Nemojte preterivati i držite se uputstva o količini, jer količina hrane koju pojedemo je glavni uzročnik povećanog nivoa šećera u krvi.
     
             
             
  ČAJ OD BOROVNICE
(četiri porcije)
  Može se praviti od lista borovnice i zrelih osušenih plodova.
Ako pravite čaj od lista borovnice, koristite listove ubrane pre sazrevanja ploda, jer tada imaju najviše mirtilina.
Zrele bobice stavite na čist beli papir i sušite na suvom promajnom mestu (ne pod direktnom sunčevom svetlošću).
List prelijte vrelom vodom, poklopite lončić i ostavite da odstoji pola sata. Pijte zaslađeno sa malo fruktoze.
Čaj od suvih bobica prokuvajte kratko 5 - 10 minuta, ostavite pola sata da se ohladi poklopljen pa onda pijte.
     
             
             
  PUNJENE PAPRIKE
(četiri porcije)
 
8 srednjih paprika babura 400g 64kCal
Meso mleveno, juneće ili goveđe 320g 688kCal
Paradajz – 2 srednja 200g 34kCal
Pirinač, integralni 2 šoljice 100g 225kCal
Crni luk – 1 srednji 100g 40kCal
Ulje – 2 jelovne kašike 30g 270kCal
Peršunov list – 1 jelovna kašika    
So, biber    
     
      Jedna porcija (dve paprike) - 358 kCal , Ukupno - 1431 kCal

Priprema:
Izabrati osam paprika približne veličine, oprati, odstraniti drške i središni deo oko drške sa semenkama. U tiganju zagrejati ulje i izdinstati seckani luk dok dobije staklast izgled. U luk dodati mleveno meso i pirinač da se meso samo malo prodinsta.
Uz meso dodati seckani peršunov list, biber i so. Ovim nadevom puniti paprike u koje smo prvo stavili kašičicu vode, poklopiti ih kapama od paradajza (kolutovima).
Poređati paprike u sud za kuvanje, naliti vodom i kuvati, kad su kuvane zapržiti kašikom brašna.

Sos za zapršku:
 
Brašno - 1 jelovna kašika 15g 56kCal
Sos od paradajza - 2 šoljice 100g 12kCal
Voda - pola šolje 100ml  
     
      Ukupno - 68 kCal

Brašno propržiti na suvo da malo porumeni, dodati vodu i paradajz sos, malo prokuvati, pa preliti punjene paprike.
     
             
             
  SALATA OD KRASTAVACA I BELOG LUKA
(četiri tanjira)
 
Sveži krastavac - 2 srednja 400g 40kCal
2-3 struka mladog luka 150g 147kCal
So. Jabukovo sirće, voda    
     
      Jedan tanjir - 48 kCal, Ukupno - 187 kCal

Priprema:
Krastavce oljuštiti, iseckati na kolutove ili kockice (po želji), dodati iseckan mladi luk sa perjem i naliti vodom i sirćetom. Posoliti malo (po ukusu) i ostaviti da se ohladi. Za letnje vrućine izvanredna osvežavajuća salata.
     
             
             
  SMUĐ SA POVRĆEM
U BELOM VINU

(četiri porcije)
  Umesto smuđa, može se upotrebiti i druga riba: fileti oslića, lososa, somovina. Riba treba da bude nemasna.      
     
Smuđ 500g 545kCal
Maslinovo ulje 15g 135kCal
Crni luk - 2 srednja 200g 80kCal
Paradajz - 2 srednja 400g 68kCal
Paprika - 2 komada 200g 32kCal
Beli luk - 2 čena 5g 8kCal
Mirođija, origano. Limun    
Belo vino - 1 čaša 200ml 132kCal
     
      Jedna porcija (1/4 jela) - 250 kCal, Ukupno - 998 kCal

Priprema:
Smuđa ili neku drugu ribu (losos, oslić, som) očistiti, odseći glavu i rep i iseckati na četiri jednaka komada. U posudu za spremanje jela staviti maslinovog ulja, pa ribu. Preko toga narezan crni luk na kolutove, iseckanu svežu papriku i na kocke iseckan paradajz. Po povrću dodajte izgnječen beli luk i nekoliko kolutova limuna, malo mirođije i prstohvat origana (ko voli). Nalijte belim vinom i krčkajte 25 minuta.
Služiti sa prepečenim crnim hlebom (ili barenim krompirom).
     
             
         
 

Jesen - četvrtak

       
         
  KOMPOT OD DUNJA, JABUKA I SUVIH ŠLJIVA
(jedna porcija)
 
Dunja - pola 50g 15kCal
Jabuka - pola 20g 26kCal
Suve šljive - 2 komada 10g 27kCal
Fruktoza - jedna kašičica 5g 20kCal
     
      Ukupno - 88 kCal

Priprema:
Očistiti i oljuštiti jabuke i dunje, izrendati ih ili iseći na kockice i sa suvim šljivama kuvati oko 40 minuta. Zasladiti fruktozom.
     
             
             
  PIRE OD SPANAĆA SA KUVANIM BELIM MESOM
(četiri porcije)
 
Spanać. Očišćen 800g 160kCal
Mleko - 1šoljica 50ml 30kCal
Brašno - 2 kašike 30g 111kCal
Ulje - 2 kašike 30ml 270kCal
Beli luk po želji (3-4 čena)    
So, biber    
     
      Jedna porcija (1/4 jela) - 142 kCal, Ukupno - 571 kCal

Priprema:
Spanać očistiti od peteljki, dobro ga oprati u nekoliko voda. Prokuvati kratko pet do šest minuta (najbolje ga je staviti u kipuću vodu). Ocediti spanać i iseckati nožem. U šerpi zagrejati ulje, dodati brašno i mešati dok blago porumeni. U tu smesu dodati iseckan beli luk (dva do tri čena, po želji) i spanać, zatim propržiti. Na kraju dodavati mleko i uz stalno mešanje još malo prokuvati. Posoliti po ukusu. Jelo nemojte mnogo soliti, pogotovu ako imate povišeni krvni pritisak. Služiti uz kuvanu piletinu (iz supe), kuvanu šargarepu (iz supe), raženi hleb, kiselo mleko.
     
             
  SUPA OD POVRĆA -
pileća sa povrćem

(četiri porcije)
 
Šargarepa - 2 manje 100g 36kCal
Peršun koren 100g 10kCal
Celer koren 150g 34kCal
Paškanat koren 50g 26kCal
Pileće grudi (za glavno jelo) 360g  
So    
     
      Jedan tanjir - 26 kCal
Glavno jelo - 106 kCal


Kuvati povrće i pileće grudi dok povrće i meso omekšaju. Izvaditi meso i šargarepu. Peršun, celer i paškanat propasirati ili iseći na kockice, vratiti u supu, prokuvati još pet do šest minuta, staviti na kraju iseckan list peršuna u supu i služiti.
     
             
             
  BUREK OD MESA
(16 parčića)
 
Kore za pitu 500g 1500kCal
Goveđe ili juneće meso 480g 1032kCal
Crni luk - 2 srednja 200g 80kCal
Praziluk 200g 62kCal
Jaja - 4 komada   316kCal
Mleko - 1 čaša 200ml 130kCal
Biber po ukusu. So    
Ulje - 3 jelovne kašike 45ml 405kCal
     
      Jedno parče (1/16 pleha) = 220 kCal, Ukupno - 3525 kCal

Priprema:
Propržiti sitno iseckan luk i praziluk, u to dodati mleveno meso, so i biber. U pleh, koji je prethodno podmazan, naređati jedan do dva reda kora za pitu. Na kore stavljati fil od mesa i luka. Kore prvo poprskajte kiselom vodom. Ređati drugi red kora, pa fil od penasto umućenih jaja i mleka. Potrošiti sav fil i kore, staviti u pećnicu na 200 stepeni, peći oko 45 minuta. Kore pri ređanju malo nagužvati - da bi burek lepo narastao (da ne bude “spljeskan”).
     
         
 

Jesen - petak

       
         
 

RIBLJA ČORBA
(četiri porcije)

 
Ribe šarana 1kg    
Crni luk 200g 80 kCal  
Ulje- dve kašike 10g 90 kCal  
Paradajz – jedan komad 100g 17 kCal Jedan tanjir 61 kCal
Zelen 200g 20 kCal  
Šargarepa 100g 36 kCal  
Aleva paprika 5g    
So lorber, biber      
    243 kCal  

Priprema: Riblja čorba se sprema od nekoliko vrsta ribe, ali će ovde biti opisana od kuvanog šarana koga ćemo kasnije iskoristiti za glavni obrok.
Manjeg šarana od jednog kilograma očistimo, odsečemo mu glavu i pet cm od repa. Isečemo ga na više jednakih delova.
Na ulju propržimo krupno sečen luk, kome dodamo na kockice seckanu šargarepu, paradajz i vezu zeleni. Dodamo kašičicu aleve paprike, propržimo kratko, nalijemo vodom i kuvamo. Na pola kuvanja dodajemo parčiće ribe sa glavom i repom, malo sirćeta, dva do tri zrna bibera i jedan do dva lista lorbera. Kada je riba kuvana, izvadimo glavu i rep, očistimo od kostiju i vratimo - da se prokuva još malo.
Parčiće kuvane ribe služimo uz bareni krompir i bllitvu.

     
             
             
 

BARENA BLITVA
(četiri porcije)

 
Barena blitva 800g 112 kCal  
Ulje – dve kašike 30g 270 kCal Jedna porcija 99 kCal
Beli luk – četri čena 10g 14 kCal  
    396 kCal  

Priprema: Blitvu očistiti, kratko prokuvati, potom je ocediti, iseckati i propržiti na ulju. Pri kraju dodati iseckan beli luk.
Služiti uz bareni krompir i kuvanu ribu.
Možemo i da je ne pržimo, već kuvanu i oceđenu pomešamo sa maslinovim uljem i belim lukom.

     
             
             
 

PUNJENA SVEŽA PAPRIKA

 
Paprika – jedan komad 100g 16 kCal
Sir – jedna kriška 50g 87 kCal
Paradajz – jedan komad 100g 17 kCal
Maslinovo ulje – jedna kašičica 5ml 45 kCal
Beli luk – jedan čen    
    165 kCal

Priprema: Očistiti baburu ili šilju od korena i žilica. Izgnjaviti sir i paradajz pomešati
sa maslinovim uljem i čenom belog luka, puniti papriku.

     
             
             
 

PROJARA SA HELJDINIM BRAŠNOM

 
Jogurt – jedna čaša 200ml 122 kCal  
Kukuruzno brašno – jedna čaša 200g 736 kCal  
Pšenično brašno - jedna čaša 200g 742 kCal  
Heljdino brašno – ½ šolje 100g 346 kCal  
Sir mladi 400g 700 kCal 100g projare 236 kCal
Jaje 2 komada 158 kCal  
Ulje – dve kašike 30ml 270 kCal  
Kisela voda – dve čaše 400ml    
Obične vode po potrebi      
Prašak za pecivo ½ kesice      
    3074 kCal  

Od ove smese dobije se oko 1,3 kg projare.

Priprema: Umutiti jaja i u masu postepeno dodavati ulje, pa jogurt i pomešano brašno sa praškom za pecivo. Mesiti masu, uz dodatak kisele vode - da masa bude kompaktna. Izgnjaviti mladi sir i dodati ga u smesu. Ako je sir neslan, može se malo dosoliti. U podmazan pleh za pečenje razliti masu i staviti u prethodno zagrejanu pećnicu da se peče. Peći oko 40 minuta na temperaturi oko 200 stepeni.
Umesto pšeničnog brašna, možete upotrebiti griz. Probajte.

     
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend