Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Pite i hleb

Dr Vlade Veličković

   
         
  PITA SAVIJAČA
SA JABUKAMA
(osam parčića)
 
Tanje kore za pitu - 8 kom 250g 750 kCal
Rendane jabuke – 8 kom 800g 408 kCal
Ulje – 2 kašike 30g 270 kCal
Fruktoza ½ čaše 50g 200 kCal
Vanilin šećer – 1 kesica 10g 40 kCal
Cimet    

1 parče (1/8 pite) - 208 kCal, Ukupno - 1668 kCal

Priprema: Jabuke (budimke, kožare) oljuštite i izrendajte. U ovu smesu dodajte fruktozu, kesicu vanil šećera.
Posudu za pečenje vrlo malo podmazati uljem. Jednu koru nauljiti, staviti preko nje drugu koru i sa kraja uzdužno staviti fil od jabuka, saviti u rolnu i ređati u podmazan pleh, tako dok se potroše sve kore. Peći ovo oko 40 minuta u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni. Kada je pečeno pospite po vrhu cimeta.

     
             
             
  PITA BUNDEVARA
(osam parčića)
 
Kore za pitu - 8 kom 250g 750 kCal
Rendane tikve 800g 128 kCal
Ulje – 2 kašike 30g 270 kCal
Fruktoza – 1 kesica 50g 200 kCal
Vanilin šećer – 1 kesica 10g 40 kCal
Cimet    

1 parče (1/8 pite) - 173 kCal Ukupno - 1388 kCal

Priprema: Sprema se isto kao i pita savijača od jabuka, samo što, umesto jabuka, za fil stavljati rendanu tikvu (pecu).

     
             
             
  VITAMINSKI HLEB  
Brašno polubelo -1 čaša 200g 742 kCal
Brašno raženo – 1 čaša 200g 666 kCal
Heljdino brašno – 1 čaša 200g 692 kCal
Ovsene pahuljice – ½ čaše 100g 382 kCal
Voda – 3 čaše 600ml  
So – 1 kašičica 5g  
Fruktoza -1/2 kašičice 2,5g 10 kCal
Sveži kvasac – 1 malo pakovanje 15g 13 kCal
Ulje – 2 kašičice 10ml 90 kCal

100 gr hleba - 260 kCal Ukupno - 2595 kCal

Od ove količine sastojaka dobije se jedan kilogram hleba.
Ako pravite hleb, najbolje je da pomešate nekoliko vrsta brašna i ovsene pahuljice.
Priprema: Zamesite prvo malu količinu brašna, soli, fruktoze i kvasca mlakom vodom i ostavite da nadođe. Kada dobro nadođe, izmešajte brašna polubelo (ili crno), raženo, heljdino i ovsene pahuljice, koje ste prethodno ostavili da malo odstoje u mlakoj vodi da omekšaju) i posolite još malo. Ovo je dobra kombinacija brašna, jer ako pravite hleb samo od crnog i raženog brašna on će biti tvrđi, a ako ima mnogo heljdinog brašna, testo će biti mnogo vlažnije, a hleb se kraće vreme održava. Pomešajte sva brašna i pahuljice sa kvascem koji je nadošao dolivajući po malo vode i mesite brašno.
Ovo radite mlakom vodom da bi se hleb bolje sjedinio i nadošao. Ovo je najbolje raditi na dasci za mešenje, po kojoj ste posuli malo svežeg brašna. Hleb dobro mesite (natrite). Sipajte testo u podmazan pleh i ostavite da još nadođe. Pećnicu zagrejte na 250 stepeni, stavite hleb i spustite temperaturu na 200 stepeni i pecite oko jedan sat (dok hleb lepo porumeni).
(Zahvaljujem se dr Mirjani Šojić, neuropsihijatru iz Čačka, na ovom receptu i odličnom hlebu koji sam probao u jednoj modifikovanoj verziji u njenom domu.)

     
             
             
  PITA SAVIJAČA
SA KUPUSOM RIBANCEM
(osam parčića)
 
Kore za pitu (8 kora) 250g 750 kCal
Kupus ribanac 500g 110 kCal
Crni luk 100g 40 kCal
Praziluk 100g 31 kCal
Ulje – 3 jelovne kašike 45g 405 kCal
So (ne mora ako je kupus slan    
Biber – po želji    
1 list lorbera (dok se dinsta kupus, posle ga izvaditi)    
     
     
1 parče (1/8 pite) - 167 kCal, Ukupno - 1336 kCal

Priprema: Na dasku za mešenje ili sto staviti jedan do dva lista kora i poprskati nadevom od kupusa (kupus ribanac ostaviti da odstoji desetak minuta u hladnoj vodi, iscediti ga dobro, još jednom ga proprati da bi se izvuklo što više soli iz njega). Nadev od kupusa praviti tako što na luk koji smo propržili dodamo ribanac i propržimo ga. Stavljamo red kora, red nadeva, savijemo u rolnu i ređamo u podmazan pleh. Pečemo na 180 stepeni dok pita porumeni (oko 45 minuta).
     
             
             
  PITA SA ZELJEM I SIROM (osam parčića)  
Kore za pitu (8 kora) 250g 750 kCal
Zelje (blitva, spanać) 500g 120 kCal
Mladi sir 320g 560 kCal
Kajmak 60g 228 KCal
Jaja – 2 komada   158 kCal
Ulje – 1 jelovna kašika 15 ml 135 kCal
So    
     
     
1 parče (1/8 pite) - 244 kCal, Ukupno - 1951 kCal

Priprema: Očistiti zelje od srednjih žilica, iseckati ga posoliti, izgnjaviti i ostaviti da malo odstoji (10 minuta). Umutiti jaja mikserom (ili žicom za mućenje), dodati sir, kajmak i filovati kore. Saviti kore u rolnu, ređati u pleh i peći u pećnici na 180 stepeni dok korice porumene (oko 45 minuta). Ovde su moguće i druge kombinacije s jogurtom, pavlakom, margarinom - samo izračunati kalorijski učinak iz ADA tablica.

     
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend