Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Letnji recepti - primeri dnevnih dijeta

(autor: dr Vlade Veličković)

   
         
 

Leto - ponedeljak

       
         
  POTAŽ OD KARFIOLA
(četiri porcije - tanjira)
 
Voda 1l  
Veza zeleni 200g 20 kCal
Karfiol 300g 60 kCal
Brokoli – 23 cveta 100g 23 kCal
Biber u prahu – na vrh noža    
Pavlaka – 2 kašike 30g  

Jedan tanjir (1/4 čorbe) - 41 kCal, Ukupno - 166 kCal

Priprema: U jednom litru vode skuvati zelen i karfiol. Kada bude kuvano, propasirati. Propasirano povrće vratiti u vodu, začiniti vegetom i malo dokuvati. Služiti posuto mlevenim biberom (po želji) i ukrasiti iskidanim cvetovima brokolija. Po želji, može se dodati i kisela pavlaka.

     
             
             
  KUVANA BORANIJA
(četiri porcije - tanjira)
 
Boranija puterka 400g 168 kCal
Šargarepa – 2 manje 200g 72 kCal
Peršunov koren – 1 manji 100g 30 kCal
Paradajz – 1 manji 200g 34 kCal
Ulje – 2 jelovne kašike 30g 270 kCal
Brašno – 2 jelovne kašike 30g 111 kCal
Aleva paprika – 1 kašičica 5g 16 kCal
Meso ovčije nemasno 400g 920 kCal

Jedna porcija, tanjir - 405 kCal, Ukupno - 1621 kCal

Priprema: Očistiti boraniju, iseći na tri dela mahune i staviti da se kuva. Ređati red boranije, red šargarepe iseckane na kolutiće, red mesa iseckanog na kocke jednake veličine, red peršuna i iseckan i oljušten paradajz. Paradajz možete prvo popariti vrelom vodom da bi se lakše oljuštila kožica. Na kraju zapržiti proprženim uljem, brašnom i alevom paprikom. Može i bez zaprške, ako je meso malo masnije. Birajte nemasne delove od buta i eventualno plećke.

     
             
             
  POHOVANE PAPRIKE
(četiri porcije - paprike)
 
Paprika crvena – 4 komada 400g 128 kCal
Brašno – 2 kašike 30g 112 kCal
Jaja – 2 komada 100g 148 kCal
Maslac – 4 kocke 40g 302 kCal

Jedna pohovana paprika - 172 kCal, Ukupno - 690 kCal

Priprema: Paprike ispeći na plotni, dobro sa svih strana, kada su pečene ostaviti pokrivene u nekom sudu da se malo istište i oljuštiti. Umutiti dobro mikserom penasto jaja, uvaljati paprike u brašno pa u jaja i pržiti na vrelom maslacu.
Služiti uz crni hleb, mladi sir,salatu od svežih krastavaca.

     
         
 

Leto - utorak

       
         
  SALATA OD CVEKLE
(jedna porcija)
 
Cvekla 100g 45 kCal
Jabukovo sirće – 1 kašika 15ml  
Beli luk – 1 čen    
Maslinovo ulje -1 kašičica 5ml 45 kCal
     
     
Ukupno - 90 kCal


Priprema: Sirovu cveklu očistiti, izrendati, posoliti, dodati sirće, ulje i jedan do dva čena belog luka.
     
             
             
  MINESTRONE ČORBA - KAO OBROK- čorba od povrća (četiri porcije - tanjira)  
Struk praziluka 200g 62 kCal
Crni luk – mala glavica 50g 20 kCal
Bujon (bistra supa) 1200 ml *
Kuvani beli pasulj 160g 451 kCal
Krompir – 1 srednji 200g 160 kCal
Šargarepa – 1 srednja 100g 36 kCal
Karfiol, iseckani – 1 šolja 200g 40 kCal
Celer – 1 šolja 200g 46 kCal
Paradajz pire – ½ čaše 200g 69 kCal
Lorber – po ukusu 100g  
So, biber – nekoliko zrna    
Veza nane    
Beli luk    
Ulje – 2 kašike 30 ml  
     
     
Jedan tanjir - 288 kCal, Ukupno - 1154 kCal

Priprema
: Propržiti iseckani luk i praziluk na ulju, pa, kada luk dobije staklasti izgled, dodati sitno iseckan beli luk (beli luk ne valja pržiti mnogo, dodavati ga uvek na kraju prženja - da ne bi pocrneo). Naliti bujonom ili vodom, dodati iseckano povrće i kuvati oko 35 minuta. Pri kraju dodati paradajz-pire i kuvati još oko deset minuta. Dodati začine. U ovu hranljivu čorbu možete dodati na kocke isečeno belo pileće meso (300 do 400 grama za četiri osobe, ali to morate uračunati u ukupan kalorijski učinak).
Služiti toplo sa iseckanim peršunom po vrhu. Ako ne stavljate meso u ovu čorbu možete je pri serviranju začiniti narendanim parmezanom (jedna jelovna kašika - 20 gr po osobi).

* primedba autora Web sajta – bujon , voda u kojoj se kuvalo meso, ekstrakt je rastvorljivih proteina iz mesa. Nema mnogo kalorija ali nije ni bez njih
     
             
             
  PAPRIKE PUNJENE SIROM (jedna porcija)  
Paprika babura – 1 komad 100g 16 kCal
Sir beli – 1 kriška 50g 87 kCal
Paradajz – 1 manji 50g 8 kCal
Maslinovo ulje – 1 kašičica 5 ml 45 kCal
Peršunov list - prstohvat    
     
     
Ukupno - 156 kCal

Priprema
: Papriku očistiti od peteljki i puniti smesom od izgnječenog sira, paradajza, maslinovog ulja i peršuna.
     
             
             
  POHOVANE TIKVICE
(četiri porcije - tanjira)
 
Tikvice 400g 60 kCal
Jaja 2 komada 158 kCal
Brašno – 2 kašike 30g 111 kCal
Ulje – 1 kašika 15g 135 kCal
So    
     
     
Jedan tanjir (1/4 jela) - 116 kCal, Ukupno - 464 kCal

Priprema: Tikvice oljuštiti i iseći na šnitove, ostaviti da se malo ocede. Penasto umutiti jaja, uvaljati tikvice u brašno, pa u jaja, i pržiti na vrelom ulju.
Služiti uz crni hleb, kiselo mleko (ili mladi sir i sok od paradajza).
     
         
 

Leto - sreda

       
         
  ČORBA OD POVRĆA
(četiri porcije - tanjira)
 
Brokoli i karfiol 200g 40 kCal
Krompir – 2 manja 200g 164 kCal
Kukuruz mladi – 4 kašike 60g 75 kCal
Kocka supe, so    
     
     
Jedan tanjir - 70 kCal, Ukupno - 279 kCal

Priprema
: Iskoristite krompir, brokoli i karfiol koji spremate za prilog skuši da napravite osvežavajuću supu. Kada izvadite povrće koje je potrebno za prilog, iseckajte povrće na kocke, dodajte kocku za supu i prokuvajte još nekoliko minuta. Nemojte zaboraviti da na početku kuvanja supi dodate četiri jelovne kašike mladog kukuruza šećerca.
     
             
             
  SKUŠA U FOLIJI SA BARENIM KROMPIROM
(četiri porcije - tanjira)
 
Skuša – 4 manje 600g 1338 kCal
Ulje maslinovo – 2 kašičice 10ml 90 kCal
Peršun – 2 kašičice    
Ruzmarin – 1 grančica    
Sok od limuna    
Biber. So    
Bareni krompir 600g 480 kCal
Bareni brokoli 400g 92 kCal
     
     
Jedna porcija - 500 kCal, Ukupno - 2000 kCal

Priprema: Očistiti skušu i iznutra i spolja je premazati prelivom od seckanog lista peršuna, ruzmarina, ulja i soka od pola limuna, bibera (ko voli). Skušu prvo istrljati sa malo soli. Uviti skušu u foliju aluminijumsku (ako nemate roštilj), poređati u sud za pečenje i peći u rerni na 200 stepeni. Skuša ima izuzetno jak miris pa je folija odlično rešenje ako nećete da vam se miris iz kuhinje raširi po stanu. Obariti brokoli I karfiol u slanoj vodi. Služiti sa prelivom od belog luka, ulja i peršuna.
Umesto skuše, možete uzeti neku manje kaloričnu ribu (oslić, pastrmku).
     
             
             
  INTEGRALNI TOST
(jedna porcija)
 
Tost hleb crni – 2 parčeta 50g 111 kCal
Margarin – 2 kašičice 10g 76 kCal
Šunka – 2 šnita tanja 30g 81 kCal
Paradajz pire – 2 kašičice 10g 7 kCal
Paprika zelena – 1 mala 50g 8 kCal
     
     
Ukupno - 283 kCal

Priprema: Uzeti dva parčeta tost hleba, napraviti sendvič sa namazom od margarina, paradajz pirea, šunke i zelene paprike pa staviti u toster da se zapeče.
Služiti sa mlekom.
     
         
 

Leto - četvrtak

       
         
  KAJGANA SA PARADAJZOM (jedna porcija)  
Jaja – 2 komada (jedno žumance)   97 kCal
Ulje – 1 kašičica 5 ml 45 kCal
Paradajz – 1 manji 100g 17 kCal
Mleko – 2 kašike 30 ml 19 kCal
Brašno – 2 kašičice 10g 37 kCal
     
     
Ukupno - 215 kCal

Priprema: Očistiti papriku od peteljki i semenki i sitno iseckati. Paradajz popariti vrelom vodom, oljuštiti ga, iseckati i propržiti na ulju. Kada je upola gotovo preliti sa dobro umućenom kajganom od dva jaja (iz koje smo odstranili jedno žumance), dve kašičice brašna i dve kašike mleka. Služiti uz crni raženi hleb i voćni čaj.
     
             
             
  KUVANA GOVEDINA SA POVRĆEM
 
  Za supu (za četiri porcije)
Karfiol 100g 20 kCal
Grašak 100g 67 kCal
Šargarepa 50g 18 kCal
Krompir 100g 80 kCal
     
     
Jedna porcija - 46 kCal, Ukupno - 185 kCal
 
     
      Za kuvanu govedinu (za četiri porcije)
Govedina 500g 645 kCal
Krompir 600g 480 kCal
Šargarepa 200g 72 kCal
Karfiol 200g 40 kCal
     
     
Jedna porcija (1/4) jela - 309 kCal, Ukupno – 1237 kCal

Priprema: U litar i po vode kuvati posnu govedinu i povrće. Kada je meso kuvano, izvadite ga i procedite supu. Manji deo povrća (100 gr karfiola, 100 gr graška, 50 gr špargle i jedan mali krompir) propasirati i vratiti da još jednom provri za supu. Posoliti i služiti posuto peršunovim listom po ukusu.
     
             
             
  SOS OD RENA I KISELOG MLEKA  
Kiselo mleko – 1 čaša 200 ml 122 kCal
Ren – 2 kašike 30g 18 kCal
Senf – 2 kašičice 10g 45 kCal
Peršun – 2 kašičice    
     
     
Ukupno - 185 kCal

Priprema: Sipajte u kiselo mleko ren, senf i dobro izmešajte mikserom. U toku mešanja dodajte pomalo seckanog peršuna. Služite sa kuvanim mesom.
     
             
             
  RAŽNJIĆI SA ŠOPSKOM SALATOM
(četiri porcije - tanjira)
 
Svinjsko meso 320g 700 kCal
So, biber    
     
     
Jedan ražnjić - 80g, (jedna porcija) = 175 kCal, Ukupno - 700 kCal

Priprema: Iseckati na jednake kocke meso od svinjskog buta bez masnoća, posoliti, dodati malo bibera i mirođije i peći na roštilju.
     
             
             
  ŠOPSKA SALATA
(četiri porcije - tanjira)
 
Paradajz – 2 srednja 200g 34 kCal
Krastavac – 1 manji 100g 10 kCal
Paprika zelena – 1 srednja 100g 16 kCal
Sir zreli posni – 2 kriške 150g 263 kCal
Maslinovo ulje – 1 kašika 15 ml 135 kCal
So    
     
     
Jedna porcija (1/4 salate) - 114 kCal, Ukupno - 458 kCal

Služiti uz crni (raženi) hleb i limunadu.
     
         
 

Leto - petak

       
         
  KUVANI PROSO SA RENDANIM KRUŠKAMA
(jedna porcija)
 
Proso – 2 kašike 30g 110 kCal
Ovsene pahuljice – 2 kašike 30g 115 kCal
Smokva suva – 1 komad 10g 27 kCal
Kruška rendana – 1 komad 100g 52 kCal

Ukupno - 304 kCal

Priprema: Proso skuvati, na pola kuvanja dodati ovsene pahuljice. Kada bude gotovo, procediti, dodati seckane smokve i rendanu krušku

     
             
             
  ČAJ OD LISTA BOROVNICE (čaj sa antidijabetičnim dejstvom)  
List borovnice – brati pre sazrevanja ploda (prstohvat)  
List kupine – prstohvat  
Mahune suvog pasulja (prstohvat)  
Voda – 1 šolja 300ml

Priprema: Po prstohvat suvih listova preliti vrelom vodom, ostaviti da odstoji poklopljeno pola sata, procediti i piti po potrebi.

     
             
             
  ČORBA OD KUKURUZA
(četiri porcije - tanjira)
 
Kukuruz mladi - 100g 125 kCal
Krompir 100g 80 kCal
Praziluk 50g 34 kCal
Šargarepa 50g 18 kCal

Jedan tanjir - 64 kCal, Ukupno - 257 kCal

Priprema: U jedan litar vode staviti na kockice isečenu šargarepu i krompir, dodati grašak i mladi kukuruz i kuvati. Posoliti po ukusu.

     
             
             
  PRŽENI OSLIĆ
(četiri porcije - tanjira)
 
Oslić 600g 426 kCal
Ulje – 2 kašike 30 ml 270 kCal
Krompir 600g 480 kCal
Blitva 400g 56 kCal
Beli luk – 4 čena    

Jedna porcija (1/4 jela) - 308 kCal, Ukupno - 1232 kCal

Priprema: Oslića pržiti na teflonskom tiganju bez ulja ili u robotu na vrelom vazduhu.
Krompir obariti i služiti sa barenom blitvom, koju treba začiniti sa malo soli, maslinovim uljem i belim lukom.

     
             
             
  SATARAŠ
(jedna porcija)
 
Paradajz – 1 manji 50g 17 kCal
Paprika – 1 manja zelena 50g 8 kCal
Praziluk – 1 manji struk 50g 16 kCal
Ulje – 1 kašičica 5ml 45 kCal
So, biber    
Jaje – 1 komad 50g 79 kCal

Ukupno - 165 kCal

Priprema: Na ulju propržiti iseckano povrće pet do šest minuta. Umutiti jedno jaje I preliti preko povrća. Posoliti vrlo malo i dodati malo bibera (ili vrlo malo origana, ako volite). Služiti uz crni hleb i mladi sir.

NAPOMENA - OVAJ DAN STE UNELI SAMO 1500 KCAL, ŠTO I NIJE TAKO
LOŠE. ZATO KORISTITE LETO KOJE OBILUJE RAZNOVRSNIM VRSTAMA POVRĆA
I VOĆA DA “PROČISTITE” ORGANIZAM I DA REGULIŠETE VIŠAK KILOGRAMA.

     
         
 

Leto - subota

       
         
  BISTRA SUPA OD ŠARGAREPE
(četiri porcije - tanjira)
 
Šargarepa 200g 72 kCal
Crni luk 50g 20 kCal
Testenina (zvezdice) – 3 kašike 30g 110 kCal

Jedan tanjir - 50 kCal, Ukupno - 202 kCal

Priprema: Iskoristite supu u kojoj ste kuvali meso i povrće. Kada procedite povrće sipajte u supu tri kašike testenine (zvezdice) i kuvajte još 10 minuta.

     
             
             
  SALATA OD PARADAJZA (jedna porcija)  
Paradajz – 1 komad 50g 17 kCal
Luk – ½ 50g 20 kCal
Maslinovo ulje – 1 kašičica 5ml 45 kCal

Ukupno - 72 kCal

     
             
             
  PROKELJ SA KAJMAKOM (četiri porcije - tanjira)  
Prokelj 600g 156 kCal
Krompir – 4 srednja 400g 320 kCal
Šargarepa – 2 srednje 200g 72 kCal
Crni luk – 1 srednji 100g 40 kCal
Teleće meso 400g 640 kCal
So. Biber, lorber    
Kajmak – 4 nepune kašike 50g 190kCal
Peršunov list – 1 kašika 15g  

Jedna porcija - 354 kCal, Ukupno - 1418 kCal

Priprema: Oljušteni krompir, šargarepu, luk i teletinu staviti u vodu da se kuvaju. Dodati začine. Na polovini kuvanja dodati prokelj. Kada su povrće i meso kuvani izvaditi ih; krompir, prokelj i meso ostaviti u drugi sud, a šargarepu i luk propasirati ili sitno iseckati, vratiti u vodu i prokuvati još pet minuta, dodati seckani list peršuna i služiti toplu supu.
Prokelj, kuvani krompir i parčiće mesa preliti kajmakom

     
             
             
  TELEĆE MESO SA BORANIJOM
(jedna porcija)
 
Teleće meso 80g 128 kCal
Boranija 100g 42 kCal
Šargarepa 100g 36 kCal
Maslinovo ulje – 1 kašičica 5 ml 45 kCal
Beli luk – 2 čena 5g 7 kCal
So, sirće    

Ukupno - 258 kCal

Priprema: Obariti teleće meso zajedno sa boranijom i šargarepom (može se koristiti bareno meso od ručka). Kada bude kuvano šargarepu i boraniju začiniti sa malo sirćeta, iseckanim belim lukom i maslinovim uljem. Služiti uz crni hleb i sok od paradajzal Ako imate noćne hipoglikemije, obrok pred spavanje malo pojačajte mlečnom i jednom hlebnom jedinicom (ovsene pahuljice u jogurtu).

     
         
 

Leto - nedelja

       
         
  ČORBA OD POVRĆA
(četiri porcije - tanjira)
 
Luk – 1 manja glavica 50g 20 kCal
Šargarepa – 1 koren 100g 36 kCal
Paradajz – 1 komad 100g 17 kCal
Brokoli 100g 23 kCal
Karfiol 100g 20 kCal
Vegeta, biber, so    
Seckani peršun – 2 kašičice   3 kCal
Ulje – 2 kašičice 10ml 90 kCal

Jedan tanjir (1/4 čorbe) - 52 kCal, Ukupno - 209 kCal

Priprema: Propržiti na ulju sitno iseckan luk, šargarepu iseckanu na kolutove I paradajz iseckan na kockice. Dinstati dok šargarepa omekša, pa dodati parčiće brokolija i karfiola. Malo prodinstati, pa naliti vodom (1,5 litar), dodati vegetu, biber po ukusu i kuvati. Pri kraju kuvanja po vrhu dodati dve kašičice seckanog peršuna.

     
             
             
  SPANAĆ SA JEGNJETINOM (četiri porcije - tanjira)  
Spananać 600g 120 kCal
Jagnjetina 480g 798 kCal
Praziluk 200g 62 kCal
Ulje – 2 kašike 30g 270 kCal
Brašno – 1 kašika 15g 56 kCal
Beli luk – 4 čena    
Kiselo mleko 50 ml  

Jedna porcija - 325 kCal, Ukupno - 1306 kCal

Priprema: Izdinstati luk sa jednom kašikom ulja. Spanać očistiti od peteljki, kratko problanširati, iscediti i dodati iseckan u dinstani luk. Dodati kašiku brašna da bi bio gušći (kašiku brašna možete umutiti u šoljici mleka - 50 ml - i sitno na kolutove iseckan beli luk). Naliti vodom i ukrčkati. Na kocke srednje veličine isečenu jagnjetinu (ili piletinu, ćuretinu, ribu) prodinstati i služiti sa spanaćem. Uz spanać služiti kiselo mleko.

     
             
             
  KUVANO JAJE I MLADI SIR  
Kuvano jaje – 1 komad 50g 79 kCal
Sir mladi – 1 parče 80g 140 kCal
Crni hleb – 1 parče 60g 134 kCal
Paradajz – 1 komad 100g 17 kCal

Ukupno - 370 kCal

Možete pojesti desetak jaja mesečno ili dva sedmično. Ako imate povećan nivo holesterola u krvi, izbegavajte žumance od jajeta (jedite samo belance). Jaja koja su sveža teže se ljušte, pa kada ih kuvate posolite vodu u kojoj ih kuvate. Za tvrdo kuvano jaje potrebno je pet do osam minuta kuvanja u ključaloj vodi.

     
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend