Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Prolećni recepti - primeri dnevnih dijeta

(autor: dr Vlade Veličković)

   
         
 

Proleće - ponedeljak

       
         
  PITA SA ZELJEM
(10 porcija)
 
Kore za pitu – tanje 500g 1500 kCal
Zelje (spanać) 800g 192 kCal
Crni luk – 1 glavica 100g 40 kCal
Praziluk 100g 31 kCal
Sir mlati – polumasni 400g 700 kCal
Jaja -4 komada   316 kCal
Ulje – 4 kašičice 20 ml 180 kCal
Kajmak – 4 kašičice 24g 91 kCal

Jedna porcija (1/10 pleha) - 305 kCal, Ukupno - 3050 kCal

Priprema: Očistite zelje (može i spanać, ako nema zelja) i kratko ga prokuvajte u slanoj vodi. Izvadite ga i ocedite. Propržite sitno iseckan praziluk i luk, pa dodajte iseckan spanać u luk. Izdrobite sir i izmešajte sa jajima i kajmakom. Na kore ravnomerno ređajte nadev od sira i spanaća. Kore uvijte u rolnu, malo podmažite pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 do 200 stepeni oko 45 minuta.

     
             
             
  ČORBA OD ZELJA
(četiri porcije)
 
Zelje 200g 48 kCal
Krompir – 2 srednja 200g 164 kCal
Jaje – 1 komad   79 kCal
Ulje – 2 kašičice 10 ml 90 kCal
Brašno – 1 kašika 15g 55 kCal
Aleva paprika – 1 kašičica 5g 15 kCal
So, voda 1,2 litra  

Jedna porcija (tanjir) - 113 kCal, Ukupno - 451 kCal

Priprema: U 1,2 litra vode skuvati dva krompira. Kada se krompiri skuvaju izvaditi ih i u istu vodu staviti očišćeno i iseckano zelje. Kratko kuvati, dodati izgnječen krompir i kuvati još petnaestak minuta. Dodati jaje razmućeno u malo hladne vode (da se ne gromuljiča). Na kraju u kipuću čorbu dodati zapršku od brašna i aleve paprike.

     
             
             
  ŠPAGETI “BOLONJEZE”
(četiri porcije)
 
Špageti 200g 730 kCal
Mleveno meso (goveđe, posno) 250g 322 kCal
Crni luk – 1 glavica 100g 40 kCal
Paradajz – 2 komada 200g 34 kCal
Crno vino – 1 čaša 100 ml 68 kCal
Maslinovo ulje – 2 kašike 30 ml 270 kCal
Beli luk – 4-6 čena 20g 26 kCal
Parmezan – 4 kašičice 20g 82 kCal
Peršun -1 kašičica 5g  
So    

Jedna porcija (tanjir) - 393 kCal, Ukupno - 1572 kCal

Priprema: Propržiti na maslinovom ulju iseckan crni luk (pet do šest minuta) i dodati mleveno meso i iseckan beli luk. Kad je meso napola prženo (posle desetak minuta), dodati vino, oljušten i sitno iseckan paradajz i sitno iseckan peršun. Zagrejati do ključanja a zatim pustiti da se tiho krčka i posoliti po ukusu (ne mnogo). Špagete skuvati u slanoj ključaloj vodi (staviti više vode), a petnaestak minuta pred serviranje,
ocediti. Oceđene špagete servirati u tanjir, preliti preko sos od paradajza i mesa i posuti po vrhu kašičicu parmezana.

     
             
             
  PEČENA CRNA DŽIGERICA (jedan obrok)  
Džigerica goveđa 80g 132 kCal
Projino brašno – 1 kašika 15g 55 kCal
Sir mlađi 50g 87 kCal
Hleb – 1 parče 50g 112 kCal
Maldi luk – 1 veza 100g 35 kCal

Jedna porcija (tanjir) - 421 kCal, Ukupno - 421 kCal

Priprema: Iseći crnu džigericu na šnicle, malo posoliti, uvaljati u brašno i ispeći na roštilju (može i u foliji, ako nemate roštilj). Služiti sa prepečenim crnim hlebom i mladim sirom.
Napomena: Jetra, a i ostale iznutrice, imaju mnogo holesterola, ali povremen unos crne džigerice i odgovarajuća količina, neće škoditi jer bogatstvo gvožđem, cinkom, bakrom, selenom, vitaminom A, vitaminima B grupe, vitaminom C, vitaminom D, u svakom slučaju preporučuju i dozvoljavaju da crnu džigericu povremeno u propisanim količinama ubacimo u ishranu.

     
         
 

Proleće - utorak

       
         
  ČORBA OD KOPRIVA
(četiri tanjira)
 
Kopriva 400g 80 kCal
Voda 1 litar  
Jaje – 1 komad    
Šoljica mleka   79 kCal
Kocka za supu 50 ml 33 kCal
So, vegeta    
Krompir 400g 320 kCal
     
      Jedna porcija (tanjir) - 128 kCal, Ukupno - 512 kCal

Priprema: Odabrati 400 gr mladih kopriva, popariti ih na kratko vrelom vodom, ocediti, narendati krompir i staviti da se kuva u loncu. Dodati kocku za supu. Pri kraju razmutiti jedno jaje u šolji mleka i jednoj šolji vode iz supe. Polako sipati u kipuću supu mešajući. Služiti toplo, začinjeno kašikom pavlake.

     
             
             
  JAGNJEĆA KAPAMA
SA KOPRIVAMA

(četiri porcije)
 
Jagnjeće meso 480g 797 kCal
Mlade koprive 600g 120 kCal
Mladi luk – 4-6 struka 200g 70 kCal
Ulje – 2 kašike 30g 270 kCal
Brašno – 1 kašika 15g 55 kCal
Aleva paprika – 1 kašičica 5g  
So, biber    
Beli luk – 2 čena    
     
      Jedna porcija (1/4 jela) - 328 kCal

Priprema: Naberite mlade koprive, očistite, poparite ključalom vodom i ocedite. Mladi luk očistite, operite i iseckajte na štapiće, dužine oko 2 cm. Jagnjeće meso iseckajte na osam jednakih komada i prodinstajte u velikom dubokom tiganju. Pri kraju dodati seckani mladi luk, alevu papriku i iseckane koprive (neko ih i ne secka, već onako cele, oceđene doda u tiganj). Dinstati dok omekšaju. Dodati izgnječen ili iseckan beli luk pri kraju dinstanja. Kapama treba da bude gušća, iako se kuva, pa pri kraju možete dodati šoljicu od kafe mleka u koju ste razmutili jednu kašiku brašna.
Služiti uz crni hleb i kiselo mleko.

     
             
             
  SALATA OD MLADOG LUKA I ROTKVICA
Jedna porcija = 73 kCal
 
Mladi luk – 3 struka 50g 18 kCal
Rotkvice – 1 veza 70g 10 kCal
Ulje – 1 kašičica 5 ml 45 kCal
Vinsko sirće, so    
     
      Ukupno – 73 kCal

Priprema: Očistiti i oprati tri struka mladog luka i vezu rotkvica. Sve iseckati, izmešati i začiniti maslinovim uljem, vinskim sirćetom i malo posoliti.

     
         
 

Proleće - sreda

       
         
  ČORBA OD PARADAJZA (četiri tanjira)   
Tomatino sos – 2 čaše 400 ml 48 kCal
Voda 1 litar 135 kCal
Ulje – 1 kašika 15 ml  
Heljdino brašno – 1 kašika 15g 52 kCal
Rezanci za supu – 4 kašike 40g 165 kCal
     
      Jedan tanjir (1/4 čorbe) = 100 kCal, Ukupno - 400 kCal

Priprema: U tiganj staviti ulje, propržiti brašno da blago porumeni uz mešanje - da ne bi imalo gromuljica, sipati sos od paradajza, doliti litar vode i kuvati na jakoj vatri dok provri,a kad provri kuvati 10 minuta na tihoj vatri. Rezance posebno kuvati, pa na pola kuvanja dodati u čorbu.

     
             
             
  KAPAMA OD MLADOG LUKA (četiri porcije - tanjira)  
Mlad luk 140 kCal  
Krompir – 3 srednja 240 kCal  
Pirinač – 4 kašike 210 kCal  
Mleveno meso – juneće, posno 645 kCal  
Maslac – 1 kašika 113 kCal  
Paradajz pire – 1 čaša 69 kCal  
Aleva paprika – 2 kašičice 32 kCal  
Peršunov list – 1 kašika 19 kCal  
Nana, sveža 1 kašičica    
So    
Brašno – 1 kašičica    
     
      Jedna porcija (tanjir) - 367 kCal, Ukupno - 1468 kCal

Priprema: U tiganju propržite mleveno meso na maslacu zajedno sa pirinčem. U šerpu ređati naizmenično red oljuštenih i izrendanih krompira, red sitno seckanog mladog luka i mlevenog mesa sa pirinčem. Razmutite kašičicu brašna sa malo vode i paradajz pirea, pa time prelijte kapamu. Između redova koje slažete posipajte pomalo aleve paprike, peršuna i nane. Nalijte sa malo vode i kuvajte na tihoj vatri. Zapecite u rerni.
Služite sa kiselim mlekom i crnim hlebom.

     
             
             
  BARENI OSLIĆ SA SPANAĆEM ILI BLITVOM
(jedna porcija - tanjir)
 
Oslić 100g 71 kCal
Krompir – 2 komada 200g 160 kCal
Spanać 100g 20 kCal
Maslinovo ulje – 2 kašičice 10 ml 90 kCal
Beli luk – 2 čena 5g  
So    
Paradajz sok – 1 čaša 200g 24 kCal
     
      Jedna porcija (tanjir) - 365 kCal, Ukupno - 365 kCal

Priprema: Spanać (blitvu) očistite od srednjih žilica, properite i kratko izblanširajte (prokuvajte), nekoliko minuta. Ocedite i začinite maslinovim uljem i belim lukom i malo posolite. Oslić obarite, a obareni krompir iseckajte na veće kocke i pomešajte sa spanaćem (blitvom). Služiti sa sokom od paradajza.

     
         
 

Proleće - četvrtak

       
         
  SUPA OD VRGANJA
(četiri porcije - četiri tanjira)
 
Sveži vrganj – 2 komada 200g  
Suvi vrganj – nekoliko listića 10g  
Ulje – 1 kašičica 10 ml  
Brašno – 1 kašičica 15g  
Mladi luk – 1 vezica 100g  
So, majoran, biber 5g  
Voćno sirće – 2 kašičice 10 ml  
Kisela pavlaka – 2 kašike 30 ml  
     
      Jedan tanjir (porcija) - 81 kCal, Ukupno - 322 kCal

Priprema: Vrganje i krompir isecite na kockice, nalite vodom, dodajte začine i so i kuvajte 40 minuta. U čorbu dodajte i izmrvljene komadiće suve pečurke, zbog izvanredne arome koju će čorbi ona dati. Napravite svetlu zapršku od ulja, brašna i mladog luka, zakuvajte čorbu, uz dodatak voćnog sirćeta!
Kada je čorba gotova, služite toplu uz dodatak kisele pavlake.

     
             
             
  VRGANJ SA PIRINČEM
(četiri porcije - četiri tanjira)
 
Sveži vrganj 500g 195 kCal
Mladi luk – 2 veze 200g 70 kCal
Praziluk 100g 31 kCal
Mlada šargarepa – 4 komada 200g 60 kCal
Paradajz, svež, srednji 200g 34 kCal
Pirinač, neglaziran – 10 kašika 150g 502 kCal
Ulje – 1 kašika 15 ml 135 kCal
So, biber, lorber    
Beli luk – 2 čena 6g 7 kCal
     
      Jedan tanjir (porcija) - 259 kCal, Ukupno - 1034 kCal

Priprema: Na ulju kratko prodinstati iseckan mladi luk sa perjem i prazilukom, dodati na deblje listove isečen vrganj koji je prethodno očišćen od zemlje, lišća i crvljivosti. Dodati šargarepu, oljušten paradajz i pirinač, naliti vodom i dinstati na tihoj vatri. U toku dinstanja dodati so, lorber (jedan do dva lista), biber (po ukusu) i sitno iseckana dva čena belog luka. Kada se prodinsta, može se malo zapeći u rerni.
Služiti uz supu od vrganja, raženi hleb i salatu od mladog kupusa.

     
             
             
  LAZANJE SA SPANAĆEM (osam porcija)  
Testo za lazanje 320g 1219 kCal
Pavlaka -1 čaša 200g 414 kCal
Kačkavalj, rendani 120g 365 kCal
Za bešamel sos:    
Mleko – 1 čaša 200 ml 130 kCal
Brašno – 2 kašike 30g 111 kCal
Maslac 30g 226 kCal
Nadev od spanaća i mlevenog mesa:    
Mleveno goveđe meso, posno 320g 413 kCal
Spanać 300g 60 kCal
Crni luk – 2 glavice 200g 80 kCal
Beli luk – 4 čena 10g 14 kCal
Biber, so    
Ulje – 1 kašika 15 ml 135 kCal
     
      Jedna porcija (1/8 jela) - 396 kCal, Ukupno - 3167 kCal

Priprema: Testo za lazanje (ili široke rezance) skuvati, ostaviti u vodi dok spremate bešamel i nadev od spanaća. Spanać kratko problanširati i ocediti. Propržiti luk i meso, dodati spanać, beli luk (sitno iseckan ili izgnječen), so i biber. Spanać dodati pri kraju prženja. Bešamel spremiti tako što se proprži brašno na maslacu i kada se uprži (ne sme da porumeni), polako sipati mleko uz stalno mešanje - da se dobije siva kompaktna tečna masa.
U podmazan vatrostalni sud (ili tepsiju) ređati red testa za lazanje, red nadeva od spanaća,mlevenog mesa,pavlake, rendani kačkavalj i bešamel. Po vrhu posuti rendanog kačkavalja i malo pavlake.
Peći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni oko 45 minuta.

     
         
 

Proleće - petak

       
         
  KUKURUZNI HLEB (PROJA)  
Brašno – kukuruzno 500g 1840 kCal
Kisela voda 500 ml  
Voda obična – 1 čaša 100 ml  
Prašak za pecivo – ½ kesice    
Ulje – 2 kašike+2 kašičice (za podmazivanje) 40 ml 360 kCal

100 g proje - 220 kCal, Ukupno - 2200 kCal
Od ove količine sastojaka se dobije oko 900 gr do jednog kilograma kukuruznog hleba (proje).
Priprema: Masu sjediniti i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na temperaturi od oko 200 stepeni. Temperatura može biti čak i veća, jer se proja teže peče od pšeničnog hleba.

     
             
             
  JAGNJEĆA ČORBA
(četiri tanjira)
 
Jagnjetina (but) 200g 244 kCal
Peršunov koren 100g 21 kCal
Celer koren 100g 23 kCal
Šargarepa – mlada 100g 30 kCal
Kisela pavlaka – 2 kašike 30g 62 kCal
Lorber    
Peršunov list – 4 kašičice    
Voda 1,5 litra  

Jedna porcija (tanjir), (1/4 čorbe) - 95 kCal, Ukupno - 380 kCal

Priprema: Iseći meso na kockice, šargarepu na kolutove, a koren celera i peršuna na kockice. Naliti vodom, dodati so i list lorbera. Kada je kuvano skinuti sa šporeta, dodati kašiku pavlake u čorbu pred obrok i posuti isečenim peršunovim listom.

     
             
             
  GRAŠAK SA JAGNJETINOM (četiri tanjira)  
Mladi grašak 400g 268 kCal
Ulje – 1 kašika 15g 135 kCal
Crni luk 100g 40 kCal
Paradajz 200g 34 kCal
Šargarepa 100g 36 kCal
Brašno – 1 jelovna kašika 15g 56 kCal
Mirođija, aleva paprika, so    
Mlada jagnjetina (nemasna) 400g 664 kCal

Jedna porcija (tanjir), (1/4 jela) - 308 kCal, Ukupno - 1233 kCal

Priprema: Iseckati luk, staviti na ulje, malo prodinstati, pa dodati parčiće jagnjetine. Dinstati da omekša, naliti mlakom vodom, sipati grašak i iseckanu šargarepu. Napraviti zapršku od brašna, aleve paprike i paradajza. Zapržiti grašak i pustiti da se ukrčka.

     
             
             
  PALENTA
(jedan tanjir - jedna porcija)
 
Palenta (kukuruzni griz) – 4 kašike 60g 221 kCal
Sir mladi – 1 kriška 80g 140 kCal
Kajmak – 1 kriška 15g 57 kCal
Voda – 1 šolja 200 ml  

Ukupno - 418 kCal

Priprema: Vodu posoliti, sačekati da provri i polako sipati palentu, uz stalno mešanje. Ostaviti da se kuva 15 minuta uz povremeno mešanje.
Služiti sa mladim sirom i kajmakom i čajem od nane.

     
         
 

Proleće - subota

       
         
  ČORBA OD PERŠUNA
(četiri tanjira - porcije)
 
Peršun – 2 kašike 15g  
Mirođija 2 kašike 15g  
Ulje – 1 kašika 15g 135 kCal
Brašno – 1 kašika 15g 56 kCal
Kiselo mleko – 4 kašike 50g 37 kCal
Jaje – 1 komad   79 kCal
Limunov sok, so    
Voda 1,2 litra  

Jedan tanjir - 77 kCal, Ukupno - 307 kCal

Priprema: Iseckani peršun i mirođiju prodinstati na ulju. Dodati so i brašno, propržiti kratko, pa dodati vodu, kuvati još petnaestak minuta. U kipuću čorbu dodati umućeno jaje. Kada je čorba gotova, začiniti je kiselim mlekom i, po želji, sokom od limuna.

     
             
             
  SALATA OD MLADIH KRASTAVACA  
Mladi krastavci 100g 10 kCal
Mladi crni luk 100g 35 kCal
Ulje – 1 kašičica 5 ml 45 kCal
So, jabukovo sirće    

Priprema: Iseckati mlade krastavčiće na kolutove i mladi crni luk, zatim posoliti, dodati sirće i ulje po ukusu.

     
             
             
  PEČENO PILE SA ŠARGAREPOM I ŠPARGLOM (četiri porcije)  
Belo pileće meso 500g 580 kCal
Šargarepa mlada 400g 120 kCal
Mladi luk – 1 vezica 150g 52 kCal
Špargla – 4 komada 150g 33 kCal
Maslac – 3 kriške 30g 226 kCal
Muskatni oraščić, so    
Belo vino – 1 čaša 100 ml 66 kCal

Jedna porcija (1/4 jela) - 269 kCal, Ukupno - 1077 kCal

Priprema: Iseckati šargarepu na kolutove, crni luk sa perjem, posoliti i propržiti na maslacu. Dodati očišćenu šparglu, naliti belo vino i krčkati uz dodatak vode. Narendati malo muskatnog oraščića pri kraju, aranžirati i služiti sa belim mesom od pileta.

     
             
             
  KUVANO ŽITO
(jedna porcija)
 
Pšenica belija -3 kašike 45 g 156 kCal
Orah – 3 jezgre 10g 65 kCal
Fruktoza – 2 kašike 10g 40 kCal

Priprema: Očistiti pšenicu beliju. Proprati je u dve-tri vode, pa je skuvati. Kada bude gotova (ne da se raspadne), zasladiti fruktozom i dodati iseckane orahe.

     
             
             
  PICA SA MORTADELOM
(jedna porcija)
 
Testo za pice (manji kolut) 60g 180 kCal
Kečap – 1 kašika 20g 10 kCal
Kačkavalj 20g 60 kCal
Salama mortadela 30g 81 kCal
Paradajz (svež) – 1 manji 50g 10 kCal
Origano - prstohvat    

Ukupno - 341 kCal

Priprema: Gotovo testo za picu premazati kečapom, narendati kačkavalja preko toga, pa sitno iseckane mortadele. Preko toga staviti na kolutove isečen paradajz i u toploj pećnici zapeći na 220 stepeni 10 do 15 minuta.
Služiti sa jogurtom ili kiselim mlekom.

     
         
 

Proleće - nedelja

       
         
  POTAŽ OD BROKOLIJA
(četiri porcije - tanjira)
 
Voda 1 litar  
Veza zeleni 200g 20 kCal
Brokoli 200g 46 kCal
Kisela pavlaka 20% - 4 kašike 60g 124 kCal
Biber    
Peršunov list – 1 kašika 15g  

Jedna porcija (tanjir) - 47 kCal, Ukupno - 190 kCal

Priprema: U litar vode skuvati zelen i brokoli. Kada bude kuvano povrće propasirati i vratiti u vodu u kojoj se kuvalo, posoliti. Služiti toplo, uz dodatak kisele pavlake (ko voli) i iseckanog lista peršuna po želji.

     
             
             
  SARMA U LISTU OD RENA (četiri porcije)  
Praziluk (luk) 200g 62 kCal
Ulje – 2 kašike 30 ml 270 kCal
Goveđe mleveno meso (posnije) 480g 620 kCal
Pirinač – 8 kašika 120g 420 kCal
Biber, so    

Jedna porcija - 343 kCal, Ukupno – 1372 kCal

Priprema: Odabrati zdrave listove mladog rena, očistiti debelu srednju žilu i popariti vrućom vodom - da omekšaju. Pripremiti nadev od proprženog luka i mesa u koji se doda svež pirinač i sve dobro izmeša. Nadev za sarmu posoliti i dodati bibera po ukusu. Na listove sa zadnje strane stavljati nadev, savijati sarmice i ređati u šerpu. Na dno šerpe staviti nekoliko liski da sarmice ne zagore, naliti vodom i krčkati na tihoj vatri.
Služiti sa kiselim mlekom i projinim ili crnim hlebom.

     
             
             
  ŠEJK OD BANANA I MLEKA (jedna šolja)  
Banana ½ 50g 44 kCal
Mleko - 1 čaša 200 ml 130 kCal

Ukupno - 174 kCal

Priprema: Umutiti toplo mleko i banane mikserom. Izuzetno ukusno osveženje.

     
             
             
  PASTRMKA U FOLIJI
(jedna porcija)
 
Pastrmka – 1 manja 150g 129 kCal
Krompir – 1 srednji 150g 120 kCal
Blitva 100g 14 kCal
Beli luk – 2 čena 5g 7 kCal
Maslinovo ulje – 2 kašičice 10 ml 90 kCal
Limun – 1 komad 100g 14 kCal

Ukupno - 374 kCal

Priprema: Pastrmku očistiti, malo nauljiti, uviti u foliju i peći u rerni na 200 stepeni.
Blitvu očistiti, kratko izblanširati, začiniti maslinovim uljem i iseckanim belim lukom i sokom od limuna (1/2 manjeg limuna). Krompir obariti i služiti umesto hleba.
Služiti uz zelenu salatu začinjenu limunovim sokom (od preostale polovine limuna).

     
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend